Schultheisz Magyarországon öt perc jut egy pszichiátriai beteg kezelésére

http://medipress.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=15244&Itemid=1

Elérte a népbetegség szintjét a pszichiátriai zavarokkal küzdők száma a WHO előrejelzései szerint. Magyarországon továbbra is a kezelések elfogadható színvonalra emeléséért folyik a harc.

Megfelelő kormányrendelettel és társadalmilag szervezett programokkal kellene a magyar pszichiátriai ellátó rendszer teljes leépítését megakadályozni. A pszichiátriai betegek számára megfelelő szintű segítségnyújtásra alkalmas ellátórendszerek kiépítése is elengedhetetlen - jelentették ki a Magyar Pszichiátriai Társaság sajtótájékoztatóján.

Hatékony intézkedések kellenek

Kiemelten foglalkozik az Európai Unió a lelki egészség és jólét kérdésével. "Ezzel szemben Magyarországon a pszichiátriai ellátórendszer nehezen, hosszú sorban állással érhető csak el" - mondta Dr. Harmatta János, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium elnöke keddi sajtótájékoztatóján. "Megfelelő ellátás csak a könnyen hozzáférhető és hatékonyan működő megelőző és rehabilitációs járóbeteg szolgálat kiépítésével lehetséges" - egészítette ki Dr. Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke. "A magyar pszichiáter szakma képes ellátni a betegeket, ha azok valóban eljutnak hozzájuk, és rendelkezésre áll a megfelelő anyagi háttér is".

Schultheisz: felvilágosítás és pszichiáter kellene

"Nagy szüksége lenne a magyar lakosságnak felvilágosításra is az általánosítások elkerülése végett. Nem több ugyanis az egészséges társadalomhoz mérten a mentálisan betegek által elkövetett tragikus cselekmények száma" - fogalmazta meg Schultheisz Krisztina, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnökségi tagja. "Teljes biztonsággal persze nem előzhetőek meg a pszichiátriai betegek által elkövetett erőszakos cselekmények. Míg korábban 4-5 évente találkoztunk egy ilyen esettel, addig mostanra egy éven belül 4-5-re tehető a bűnesetek száma" - magyarázta Dr. Kurimay. "Probléma, hogy az országban úgynevezett magas biztonságú intézmény sincs" - fejtette ki Dr. Németh Attila, az Országos Pszichiátriai Társaság elnöke. "sok pénzbe kerül, de jelen helyzetben megkerülhetetlen a súlyosan veszélyeztető betegek ellátására szakosodott intézmény létrehozása".

Valamennyi szakember egyetértett abban, hogy a magyar pszichiátria megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, hogy a kormány támogassa a pszichiáter és szakápoló képzést. Valamint társadalmi összefogásra és pénzre is nagy szükség van.