Kényszergyógykezelt bűnözők lephetik el májustól a polgári pszichiátriákat

Horváth Eszter Ágnes



Változnak az új büntetőtörvénykönyv májusi hatályba lépésével a kényszergyógykezelés szabályai. Ezentúl az erőszakos bűncselekmény miatt elítélt pszichés betegek kezelése sem lehet hosszabb a kiszabható szabadságvesztés időtartamánál. A kényszergyógykezelést végző Igazságügyi és Megfigyelő Elmegyógyító Intézet főigazgató-főorvosa az InfoRádiónak elmondta: az új szabályozás az amúgy is nehéz helyzetben lévő polgári pszichiátriákat terheli meg még jobban.

Annyiban lesz más májustól a kényszergyógykezelés, hogy ha az a kiszabható büntetés lejárta után is szükséges, akkor azt a területileg illetékes pszichiátrián kell folytatni - tájékoztatott Antal Albert. Az Igazságügyi és Megfigyelő Elmegyógyító Intézet főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy intézetükben az átlagos ápolási idő négy-hat év, és nem a kiszabható büntetéshez igazodik. Reméli, hogy ezután sem ahhoz igazodik majd, hanem a beteg állapotához - tette hozzá.
Felvetődik a kérdés, hogy ha az erőszakos bűncselekményeknél a szabadságvesztés ideje jóval hosszabb, mint hat év, akkor mi lesz az elítélt-beteg sorsa. A főigazgató hangsúlyozta, hogy ebben az esetben is csak addig kezelik náluk az elítéltet, amíg olyan állapotba nem kerül, hogy elbocsáthassák az IMEI-ből.
Jogvédők viszont azon dolgoznak, hogy ne a szükségesség, hanem a büntetési idő határozza meg a kezelés idejét. A főigazgató szerint a kezeltek számára talán pozitívum, hogy előre tudják, legfeljebb meddig lehetnek benn. Attól azonban, hogy lejár a büntetése, a pszichiátriai beteg, aki elkövette a bűntettet, ugyanúgy pszichiátriai beteg lesz, csak a polgári intézménybe helyezik át. Akkor is, ha az IMEI-ben úgy ítélik meg, hogy nem kellene kiengedni - közölte Antal Albert.
A főorvos egyébként biztos abban, hogy az új törvény miatt tovább nő a polgári pszichiátriákon a kezeltek száma, és ezzel az intézmények terhelése is. A pszichiátriai társaság jó ideje panaszkodik arról, hogy kevés a szakember, és ráadásul alacsony bérért dolgoznak a polgári pszichiátriákon. Antal Albert szerint ezek nem mai gondok, hanem minimum tíz évesek.
InfoRádió