Frisseszű matuzsálemek


http://elitmed.hu/ilam/agykutatas/frisseszu_matuzsalemek_5467/

Nem törvényszerű velejárói az öregedésnek a szellemi hanyatlás és az Alzheimer-kór hátterében álló agyi változások – hangzott el az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society, ASC) idei konferenciáján.

Changiz Geula és kollégái legalább 80 éves, de szellemi frissességüket megőrző idős emberek agyát vizsgálva azt találták, hogy ezeknek az embereknek valamiért sikerült elkerülniük az időskor és az Alzheimer-kór jellemző tüneteként ismert agyi amyloidosis kialakulását. Ez az elváltozás mikroszkóppal nézve kusza, összecsomózódott fonalakra emlékeztet. A tau nevű, minden idegsejtben jelen lévő struktúrfehérje kóros változatának felhalmozódása miatt alakul ki, és a nagyobb méretű ilyen elváltozások károsítják, majd el is pusztíthatják az idegsejteket.

Korábban azt feltételezték, hogy az ilyen „gubancok” felhalmozódása elkerülhetetlen, az öregedéssel járó folyamat, csak egészséges emberekben viszonylag kevés, míg Alzheimer-kórban szenvedőkben igen sok ilyen struktúra alakul ki. Az új vizsgálat azonban azt mutatja, hogy vannak olyan idősek, akikben egyáltalán nem található amyloid-lerakódás. A megfigyelés továbbá megerősíti azt az elméletet, hogy a gubancok jelenléte befolyásolja a kognitív teljesítményt. Azok, akikben a legkevesebb található, kiemelkedő szellemi teljesítményt nyújtanak. Akikben némileg több van, azok teljesítménye a korcsoportjukra jellemző átlag körül alakul.

A kutatók kilenc, 80 évnél idősebb önkéntes agyát vizsgálták, akik több memória- és egyéb kognitív tesztben is korosztályukhoz képest kiemelkedő (az 50 évesek szintjének megfelelő) teljesítményt nyújtottak, és beleegyeztek agyuk részletes post mortem vizsgálatába. A résztvevők közt két típust figyeltek meg: voltak, akikben szinte egyáltalán nem találtak „gubancokat”, és voltak, akikben ugyan kis mennyiségben jelen voltak, de káros hatásaik valamilyen okból nem jelentkeztek. A következő lépésben a kutatók azt szeretnék felderíteni, hogy milyen életmódbeli, genetikai, környezeti vagy más tényezőknek köszönhetik egyes szerencsés emberek, hogy nem sújtja őket az időskori szellemi leépülés.

Geula szerint vizsgálatuk úttörőnek számít a tekintetben, hogy azt firtatja, miért működik jól egyes idős emberek agya, szemben a korábbi vizsgálatokkal, amelyek általában az időskori agyi problémák okait keresték. A kutatók újabb önkénteseket szeretnének toborozni, hogy végül legalább 50 személyt megvizsgálhassanak.