A gondoskodás csak növeli a halálfélelmet

www.orientpress.hu


Az emberek többsége úgy gondolja, hogy idős hozzátartozójának jót tesz azzal, ha folyton körülötte van, és így próbálja megszépíteni hátralévő napjait. Angol kutatók szerint azonban ez tévhit: azok az idősek ugyanis, akiket éjjel-nappal körülvesznek a gondoskodó családtagok, jobban rettegnek a haláltól, mint azok, akik a kórházakban töltik el életük utolsó napjait.



A kísérletben 1000 különböző kisebbségekhez tartozó, 65 évnél idősebb alany vett részt. Az afro-amerikai, latin-amerikai, kínai és pakisztáni páciensek többsége otthon, nagy háztartásban, rengeteg családtaggal összezárva éli le az életét. Különböző kérdéseket tettek fel nekik arról, mennyire félnek a haláltól, a fájdalomtól, és hogyan képzelik el utolsó pár napjukat, majd az eredményeket összehasonlították a fehér bőrű idősekkel elvégzett kísérletek adataival – tudósít a HealthDay.

Az alapvető különbség a két csoport között – vagyis hogy a fehér bőrű páciensek többsége egyedül, kórházakban, míg a kisebbséghez tartozó idősek leginkább otthon hunynak el - az eredményekben is nagy eltéréseket eredményezett. Megfigyelték ugyanis, hogy azok az idősek, akik családjuk körében maradnak, sokkal több félelemmel, szorongással várják az elkerülhetetlent.

A kutatók hozzátették: ezeknek az eredményeknek a fényében most már érthetővé vált, miért vonul be egyre több idős ember önszántából egy kórházba, ha úgy érzi, eljött az ő ideje. Az utóbbi években ugyanis egyre növekszik azoknak a száma, akik valamilyen speciális, egészségügyi intézményben távoznak az élők sorából – ezzel egy időben pedig az otthoni halálesetek száma egyre csökken.

Forrás: OrientPress Hírügynökség