Ragyogjon kékben a Parlament az Autizmus Világnapja előestéjén!



ots.mti.hu

Budapest, 2010. április 1., csütörtök (OS) - Az Autisták Országos Szövetsége (AOSz) április 01-jén, az Autizmus Világnapjának előestéjén kék színnel világíttatja ki a Parlamentet. Ezzel egy világméretű akcióba kapcsolódik be Budapest, melyet azért indított el az Autism Speaks amerikai szervezet, hogy az egész bolygónkon felhívja a figyelmet az autizmussal élő emberekre. A budapesti Parlament mellett kékbe borul az Empire State Building, a Madison Square Garden és számos más szimbolikus épület.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSz) április 01-jén, az Autizmus Világnapjának előestéjén kék színnel világíttatja ki a Parlamentet. Ezzel egy világméretű akcióba kapcsolódik be Budapest, melyet azért indított el az Autism Speaks amerikai szervezet, hogy az egész bolygónkon felhívja a figyelmet az autizmussal élő emberekre.

A budapesti Parlament mellett kékbe borul az Empire State Building, a Madison Square Garden és számos más szimbolikus épület.


2010 április 2-án, az Autizmus Világnapján ezzel az akcióval az AOSz bekapcsolja Magyarországot abba a láncba mely végigfut az összes kontinensen, a lánc érinti pl. Ausztráliát, Kanadát, Ciprust, Új-Zélandot, Szaúd-Arábiát. Ez a megmozdulás azért a 67 millió autista emberért indult el, akik a világban élnek. Az AOSz pedig azért kapcsolódik a programba, mert különösen fontosnak tartja, hogy felhívja a magyar társadalom figyelmét az autizmussal élőkre. Ők velünk vannak, köztünk élnek és segítségre van szükségük.



Az Autizmus Világnapján nem szabad elmennünk a mellett, hogy Magyarországon mintegy 60.000 autista ember él, hogy a szakemberek szerint ez a leggyorsabban növekvő létszámú fogyatékossági csoport a világon: idén több gyereket diagnosztizálnak majd világszerte autizmussal, mint cukorbetegséggel, rákkal vagy AIDS-szel együttvéve, és fel kell tennünk azt a kérdést: milyen lépések szükségesek, hogy az autizmussal élők is otthon érezzék magukat hazánkban.



Az Autizmus Világnapján beszélnünk kell arról, hogy az AOSz a Kormány megbízásából 2008-ban kidolgozta az Országos Autizmus Stratégiát, amely többek között érinti a diagnosztikát, az oktatást - beleértve a felnőttképzést - a rehabilitációt és a foglalkoztatást is.

Beszélnünk kell arról, hogy hol tart az Autizmus Stratégia megvalósítása, mert 2020-ig a diagnosztizált gyermekek száma meg fog ötszöröződni, erre pedig az országnak fel kell készülnie.



Az AOSz azért küzd, hogy a Magyarországon élő autista emberek sehol, semmilyen körülmények között ne kerüljenek hátrányos helyzetbe és hogy a magyar társadalom megismerje ezt az állapotot. Mert az autizmus túl sok ember érint ahhoz, hogy csak a világnapon beszéljünk róla. Egész évben oda kell figyelnünk rájuk!




Kiadó: Autisták Országos Szövetsége