NYILATKOZAT és JAVASLAT a DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSA és a NEMDOHÁNYZÓK VÉDELME ÉRDEKÉBEN SZÜKSÉGES INTÉZKEDÉSEKRE



ots.mti.hu

Budapest, 2010. március 31., szerda (OTS) - a Magyar Orvosi Társaságok Együttműködési Megállapodása a dohányzás visszaszorításának az érdekében céljai( 2.és 10.pontja) alapján.


A dohányzással összefüggő betegségek következtében évente közel harmincezer ember hal meg idő előtt Magyarországon. Ezek az emberek átlagosan legalább nyolc évvel rövidebb ideig élnek, mint nemdohányzó társaik. Ez az összes haláleset húsz százalékát jelenti. A leggyakoribb szív- és érrendszeri, valamint légzőrendszeri betegségek - elsősorban a szívinfarktus, a magas vérnyomás betegség, az agyvérzés, a tüdőrák, az idült hörghurut és tüdőtágulás - mellett szinte nincs olyan szervrendszerünk, amelyet ne érintene valamilyen károsító hatásával a dohányzás.

A magyar lakosság dohányzási szokásai európai összevetésben kedvezőtlenek. A 14 éven felüli lakosság egyharmada dohányzik rendszeresen. Különösen aggasztó, hogy harminc éves kor alatt emelkedik a dohányosok száma, közöttük egyre több a nő. A mindkét nemhez tartozó 18 éves fiatalok csaknem fele rendszeres dohányos. A dohányzás azok számára is bizonyítottan egészségkárosító, akik maguk ugyan nem dohányoznak, de otthonukban, munkahelyükön, vagy más zárt közterületeken, így elsősorban a vendéglátóhelyeken, kénytelenek beszívni mások cigarettafüstjét ( passzív dohányzás ).

A dohányzás abbahagyása már rövid idő alatt kedvezően befolyásolja az egészségi állapotot. A dohányzás visszaszorítását, a környezeti dohányfüst-terhelés csökkentését eredményező intézkedések társadalmi szinten is a dohányzás okozta megbetegedések és halálozás csökkenését eredményezik.

A fenti tények ismeretében a nevezett megbetegedések terén leginkább érintett orvosi társaságok képviselői, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, a Magyar Hipertónia Társaság - nyitottan más orvosi társaságok csatlakozása irányában - együttműködési megállapodást kötött egymással a dohányzás visszaszorítása, a dohányzással összefüggő egészségkárosodások csökkentése érdekében.

Az együttműködési megállapodást aláíró orvosi tudományos társaságok tagságuk nevében szorgalmazzák, hogy Magyarország minél előbb csatlakozzon azon európai uniós államokhoz, amelyek az EU ajánlásoknak megfelelően szigorúan tiltják a zárt területeken történő dohányzást. Ennek megfelelően a jogalkotók vegyék napirendre a Nemdohányzók védelméről és egyes dohánytermékek forgalmazásáról megalkotott 1999. évi XLII.Tv módosítását. A jelenleg érvényben lévő jogszabály restriktív elemeit megtartva, azokat az európai ajánlásoknak megfelelően szigorítva, módosítsák a jogszabály szövegét.
Szükségesnek tartjuk a dohányzás szigorú tilalmát a munkahelyeken és minden vendéglátóipari egységben (meleg- és hidegkonyhai üzemegységek, büfék, söntések, stb). Szükségesnek tartjuk továbbá - éppen a dohányzás megelőzése érdekében-, hogy a dohánytermékeket a speciális, csak erre a célra szolgáló szaküzleteken kívül más kereskedelmi egységekben csak a vásárlók számára nem látható helyen és módon (pl. csukott szekrényben tárolva) lehessen tartani.

A törvény szövegének deklarálnia kell, hogy a dohányzás, illetve a következtében kialakuló nikotin függőség szenvedélybetegség, ahogyan ezt egyébként a magyar kormány által is aláírt és az országgyűlés által ratifikált WHO Dohányzás Kontroll Keretegyezménye is kimondja.
Ennek megfelelően biztosítani kell a dohányfüggőség kezelésének infrastrukturális feltételeit, illetve a kezelés, vagyis a leszokás támogatás finanszírozását. A dohányzással összefüggő számos betegség esetében éppen a leszokás az adott betegség megelőzésének és kezelésének az egyik legfontosabb része. Mindezeket figyelembe véve az orvosi társaságok szorgalmazzák, hogy a dohányzásról történő leszokás támogatásának finanszírozása a tevékenység reális költségeit figyelembe véve történjék azokban az intézményekben, ahol ezt a tevékenységet erre a feladatra képzett szakember végzi a szakmai irányelveknek megfelelően.

Budapest, 2010. március 26.

Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság
Magyar Kardiológusok Társasága
Magyar Hipertónia Társaság
Magyar Tüdőgyógyász Társaság