Egyre jobban értjük a fájdalmat - Önálló betegség lehet



www.informed.hu

Kezdenek leomlani a fájdalom megértésének korlátai. A tudósok és a gyógyszercégek szerint az új megközelítés potenciális új gyógyszereket is létrehoz, amelyek ott támadnak, ahol a fájdalom keletkezik.

Világszerte emberek milliói szenvednek krónikus fájdalomtól, például az idegek, az ízületek vagy az izmok hetekig tartó fájdalmától, miközben sokan nem kapnak enyhülést hozó kezelést, részben amiatt, mert az orvosok viszonylag hiányosan tájékozottak a fájdalom hátterében álló okokról.

Az új képalkotó eljárások - amelyek kiderítették, hogy agyi válaszok állnak a fájdalom központjában - elterjedésével, illetve annak növekvő elfogadásával, hogy a fájdalom mekkora kiadást jelent a társadalom számára, a tudományos közösség egyre inkább afelé mozdul el, hogy önálló betegségként értelmezze a jelenséget. És ahogy a fájdalom a tünet státusból áttolódik a betegség státusba, a legnagyobb gyógyszergyártók körében is növekszik az érdeklődés. A Pfizer cégnél például népes fájdalomkutató csoport dolgozik a gyógyszerek egész portfólióján, amelyek közül némelyik meglehetős izgalmat kelt a területen.