Nem közveszélyes őrült, hogy be kelljen zárni



index.hu

Egy horvát film olyan fogyatékkal élőket mutat be, akik sikeresen beilleszkedtek a társadalomba és családot alapítottak. Magyarországon sem rózsás a helyzet, holott az állam 2010-ig vállalta, hogy lebontja a nagy létszámú intézményeket, ahol a betegek sokszor erőszaknak vannak kitéve.

A filmben Horvátországban élő fogyatékos emberek mesélnek az életükről. Korábban szociális otthonban éltek, elszigetelve és elzárva a társadalomtól. Mára elhagyták az intézeteket, saját lakásaikban laknak, dolgoznak, többen közülük családot alapítottak.

Történeteik bizonyítják, hogy a fogyatékos emberek képesek rá, hogy a közösség egyenrangú tagjaiként éljenek, saját munkájukkal keressék meg a kenyerüket, eltartsák magukat, és családot alapítsanak, megbízható szomszédok és munkatársak legyenek.

Magyarországon 23 ezer fogyatékos ember él elszigetelve a társadalomtól nagy létszámú tömegintézményekben -- alig ezren mesélhetnének a filmben elhangzókhoz hasonló történeteket.

A nagy létszámú intézményekben súlyosan sérülnek a lakók emberi jogai, sokszor szélsőségesen kiszolgáltatott helyzetben vannak, kiszolgáltatva a fizikai erőszaknak és az elhanyagolásnak.

Magyarország 1998-ban törvényben vállalta, hogy 2010-ig lebontja az intézményeket, de az idén januárban lejárt határidőig még a szükséges hatástanulmányok sem készültek el. Az esélyegyenlőségi törvény módosítása értelmében az országgyűlésnek ebben az évben el kell fogadnia a régen eltervezett reform ütemtervét.