A normál öregedési folyamat nem jár szellemi hanyatlással



www.mok.hu

A Northwestern Egyetem idegtudomány professzora, Changiz Geula olyan kutatást vezet, amely 'szuperöregeket' vizsgál: 80 év feletti idős embereket, akiknek ma is éles az elméjük. A professzor megkérdőjelezi azt a megállapítást, hogy elkerülhetetlen volna az elmebeli hanyatlás a kor előrehaladtával. A normális öregedési folyamatnak nincs köze a szellemi hanyatláshoz vagy az Alzheimer-kórhoz - mondja.

Előadásában, amelyet az American Chemical Society találkozóján tartott, kifejtette: az éles elmével rendelkező 'szuperöregek' agya mentes azoktól a kóros fehérjéktől ('tau' fehérjéktől), amelyek károsítják, végül megölik az idegsejteket. Az volt az eddigi feltevés, hogy az abnormális fehérjék mennyisége a kor előrehaladtával növekszik, csúcspontját az Alzheimer-kóros betegekben éri el.

"Felfedezésünk nagyon izgalmas. Mindeddig azt feltételeztük, hogy a kóros fehérjék felszaporodása a normális öregedési folyamat velejárója. Az egészséges emberek agyában mérsékelt számban termelődnek ilyen kóros fehérjék. Most már bizonyítékunk van rá, hogy vannak olyan emberek akik immunisak a kóros fehérjék képződésére. Bizonyítékunk azt is megerősíti, hogy a kóros 'tau' fehérjék jelenléte befolyásolhatja a szellemi teljesítményt: a legkevesebb ilyen fehérjével rendelkező emberek teljesítenek a legjobban a teszteken. Akiknél valamivel több a kóros fehérje, azok korukhoz képest normálisan teljesítenek."

A kutatás jelenleg kilenc 'szuperöreg' agyát vizsgálja. Azok kerülhetnek be a kísérleti személyek közé, akik kitöltenek több sorozat tesztet, és beleegyeznek, hogy haláluk után az agyukat tanulmányozhassák a kutatók. A 'szuperöregek' attól szuperek, hogy kiváló teljesítményt értek el a teszteken. A tesztek között vannak memóriatesztek - egy történet adataira kell visszaemlékezni, illetve 12 szót kell megjegyezni, és a későbbiekben visszamondani.

A kísérletben résztvevő 'szuperöregek' valamennyien elmúltak már 80 évesek, de a memória-feladatokat az 50 éves emberek szintjén teljesítették. Folyamatosan toboroznak önkénteseket a kísérlethez, céljuk az, hogy elérjék az ötven főt.

Geula professzor kiemelte, hogy míg az előző kutatások arra fókuszáltak, hogy mi romlik el az agyban, ahogy öregszik az ember, ők azt keresik, mitől működik jól az idős emberek agya. Keresik, hogy miben áll a titok: életmódban, genetikai adottságokban vagy egyéb, például környezeti tényezőkben.

Megállapították, hogy a 'szuperöregek' két csoportra oszlanak: azokra, akiknek az agya szinte teljesen mentes a hibás fehérjétől, és azokra, akiknek az agyában van belőlük egy kevés. "Az egyik csoport agya valójában teljesen tiszta. A másik csoportba tartozó személyeknek az agyában, úgy tűnik, előfordul valamennyi hibás fehérje, de kevesebb, vagy csak annyi, mint a normális idős embereknél. Viszont ezek az emberek valamiért, úgy tűnik, védettek a hibás fehérjék hatása ellen."

A következő lépésben arra akarnak választ kapni a kutatók, hogy miért nem képződik hibás fehérje az egyik csoportnál, és miért immunis a hatásuk ellen a másik csoport. Környezet, életmód, genetikai adottság - ezek lehetnek a kulcstényezők. Egészségesen táplálkozik az illető, vagy fizikailag aktív marad egész életén át, vagy mindig tornáztatja az agyát...