Török: január óta nőtt a fogyatékkal élők foglalkoztatási aránya



medipress.hu

Nem csak pénzbírsággal, hanem adókedvezményekkel is ösztönözi az MSZP a munkáltatókat a fogyatékkal élők alkalmazásának növelésére – reagált a Fidesz álláspontjára Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője. Lokálpatrióta gazdaságpolitikájukat pedig az egész országban bevezetnék.

Az MSZP kormány nem csak a rehabilitációs járulék emelésével segíti a megváltozott munkaképességű emberek munkavállalását, hanem a Polgári Törvénykönyv módosításakor is szem előtt tartották érdekeiket. Térségi termeléssel pedig serkenteni kívánják a hazai munkaerő magyar piacon való térnyerését.

Török: szem előtt tartjuk a hátrányos helyzetűek érdekeit
„Mesterházy Attila, az MSZP kormányfőjelöltje a lokálpatrióta gazdaságpolitika bevezetését hirdeti” – kezdte Török Zsolt a Medipress kérdésére válaszolva. „Vagyis hazai termékek vásárlásának ösztönzésére koncentrál az MSZP. Tolna megyében már elkezdődött a hazai termékek nagyarányú előállítása és vásárlása. Ezt a tendenciát szeretnénk a jövőben az egész országra kiterjeszteni” –tette hozzá.
„Ami pedig a fogyatékkal élők munkavállalási lehetőségeit illeti, az elmúlt nyolc évben 50 százalékkal, azaz 22 milliárd forintról 35 milliárd forintra nőtt a megváltozott munkaképességgel rendelkezők támogatására fordított pénzösszeg” – mondta. „Minden munkaadó köteles munkavállalóinak 5 százalékát fogyatékkal élő munkaerőből biztosítani. Ha ezt nem teszi meg, a korábban kiszabott, 175 ezer forintos pénzbírság helyett, a 950 ezer forintra emelt rehabilitációs járulékot kell kifizetnie– fűzte hozzá. Így január óta egyre több fogyatékkal élő dolgozik mind a magán, mind pedig a közszférában” – mondta Török. „Továbbá, ha valamelyik munkáltató kifizetni kényszerül a jelenleg hatályban lévő 950 ezres pénzösszeget, annak teljes egészét a fogyatékkal élők munkavállalási körülményeinek fejlesztésére fordítja az állam”.

Segítség kell a gyógyászatban is
„Nem csak pénzbírsággal kívánjuk azonban ösztönözni a vállalatokat a fogyatékkal élők foglalkoztatási értékének növelésére, hanem adókedvezményekkel is hozzájárulunk a jobb elhelyezkedési esélyekhez” – folytatta a képviselő. „Konkrét terveink között szerepel a Start esélykártya rendszerének bevezetése, amely egy évig járulékmentességet biztosít a munkaadónak. További egy éven át pedig járulékfizetési kedvezményben részesül” - fejtette ki Török Zsolt. „Vissza kívánjuk állítani a bértámogatás rendszerét is, és a Fogyatékügyi Tanáccsal közös megállapodás útján kialakítjuk a gyógyászati segédeszközök támogatását és bérelhetőségét”– mondta.

PTK a támogatott döntéshozatalért
„Nem csak a közlekedésben kell evidensnek tekinteni a fizikai akadálymentesítéseket, hanem a távmunka biztosításában is. A mozgáskorlátozottak könnyebb munkavégzése érdekében az arra rászorulók ingyenes internet és kedvezményes számítógép hozzáférést kapnának, így segítve a távmunkába való bekapcsolódásukat” – folytatta Török. „Nem szabad elhanyagolni a fogyatékkal élők előnyben részesítésének tárgyalásakor azt sem, hogy a Polgári Törvénykönyv módosításával a támogatott döntéshozatal is helyet kapott az érvényes jogszabályok között. Vagyis értelmi fogyatékkal élők esetében gondnok megbízásával lehet saját, hivatalos ügyeket intéznie a rászorulónak”.