A Sotéria Alapítvány szakemberei szerint stigmatizálják a mentális betegeket



www.magyarhirlap.hu

Közelebb kerülni a bolondsághoz

Te normális vagy? Ki mondja meg? címmel, mentális állapotunk határmezsgyéiről és a média felelősségéről rendeztek pódiumbeszélgetést "a bolondok napján" a Trafóban.
A mentális problémákkal küzdőket segítő Soteria Alapítvány április elsejei, hagyományteremtő felvonulása után beszélgetésre hívta a résztvevőket. Az elmúlt hónapokban egymást érték a rémtettek, köztük a pécsi egyetemen lövöldöző, egy társa életét kioltó, három másikat megsebesítő gyógyszerészhallgató, valamint a családját lemészároló, majd önmagával is végző tényői férfi tragédiája.

A média mindkét esetben az elkövetők mentális problémájával magyarázta a tragikus eseményeket, ezzel erősítve az egyre jobban terjedő nézetet, miszerint a pszichiátriai betegek veszélyesek a társadalomra.

A beszélgetésben részt vevő szakemberek - Bugarszki Zsolt szociálpolitikus, Gombos Gábor, a Pszichiátria Érdekvédelmi Fórum elnöke, Vidor Eszter, a Sötét Nappalok, Fényes Éjszakák Egyesület tagja és Molnár Károly pszichiáter - egyetértettek abban, hogy a sajtó felelőssége hatalmas, és a különböző médiumok szenzációhajhászása stigmatizálja, ezáltal kirekeszti a pszichés betegségben szenvedőket, véleményüket viszont nem hallgatja meg.

"A bulvársajtó különböző szavai mind az őrültekre mutatnak" - mondta vitaindító felszólalásában Becker András újságíró, a beszélgetés moderátora, hozzátéve az érintettek egységes nyelvhasználatának fontosságát, amely a valóságot fedi, és elkerüli a megbélyegzést. "Az izoláció nem hoz megoldást, közelebb kell hozni az emberekhez a különbözőségeket" - érvelt Vidor Eszter, aki szerint visszatért a kilencvenes évek elutasító és érdektelen magatartása. Gombos Gábor, aki önmagát okleveles bolondnak titulálta, arról beszélt, hogy nem a tünet teszi fogyatékossá az egyes embert, hanem a címke, amit ráaggatnak.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a lelki egészség megőrzését, ehhez a pszichés problémákkal küzdő embereket segítő szervezetek összefogására van szükség.