Megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak



www.mno.hu

Huszonkilenc megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat a dombóvári önkormányzat április elsejétől. A jövő hónapban már negyvenre duzzad a létszám.

Patay Vilmos polgármester a Teol.hu kérdésére elmondta, májusban növelik számukat, a következő hónaptól így 40 embernek ad munkát a város. "A húsz dolgozónál többet foglalkoztatóknak kötelességük a létszám legalább öt százalékát a csökkent munkaképességűek közül választani. Akiknél ez nem valósul meg, évente 964 500 forint rehabilitációs hozzájárulást kell fizetniük. Ez az összeg az idén emelkedett, a korábbi hozzájárulás az idei negyede volt. Ez egy egyértelmű üzenet a vállalkozásoknak: megéri alkalmazni egy csökkent munkaképességű embert, négy vagy hat órában. Amellett, hogy hasznot hajt a cégnek, a vállalkozóban az a tudat is megvan, hogy egy családon is segített" - mondta.

Hozzátette, a megváltozott munkaképességű munkavállalók száma Dombóváron meghaladja a százat is. A munkaügyi központ segítségével készítenek egy pontos felmérést erről, majd felhívják a helyi munkáltatók figyelmét is erre a lehetőségre. Emellett a kistérség önkormányzatait is értesíti. A polgármester leszögezte, húsz százalékos a dombóvári kistérségben a munkanélküliségi ráta. Minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy ez a szám csökkenjen.