Az emberi méltóság az utolsó pillanatig megőrizhető"



www.mno.hu

Országszerte több városban is ezekben a napokban tartják a "Méltóság mezeje" nevű rendezvényt. Céljuk, hogy minél többen megismerjék a hospice-ellátás lényegét, a végső stádiumban lévő daganatos betegek gondozását. Pécsett orvosok, önkéntes segítők, művészek és gyermekek tartottak sétával egybekötött megemlékezést.

A Magyar Hospice Alapítvány három éve indította el a "Méltóság mezeje" nevű mozgalmat. Ősszel a nárcisz virághagymák elültetésével, tavasszal pedig a virágzáshoz kapcsolódó kampánnyal hívják fel a figyelmet az aktív kezelésben nem részesülő rákbetegekre. A nárcisz a haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

Ez egy nemzetközi figyelemfelhívó rendezvény, amelynek célja bemutatni azt, hogy az emberi méltóság az utolsó pillanatig megőrizhető. Az élet vége fontos, nem kell letagadni, nem kell tabuként kezelni - mondta a hírTV-nek a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány vezetője, Csikós Ágnes.

A mozgalom célja, hogy minél többen megismerjék a hospice-ellátást.

"Mindenki az gondolja, hogy ez abszolút nehéz munka, ami csak lemondással, szenvedéssel és csupa negatív érzéssel jár, de mi nagyon sok olyan családdal találkozunk, akik otthon gondozzák az elesett időskorú betegeket. Tudunk tőlük tanulni, mert pozitív példákat látunk. Jó dolog nekik segíteni" - mondta a hírTV-nek Trompos Katalin orvos.

A Magyar Hospice Alapítvány 16 éve alakult. Már gyerekkorban elkezdik a tudatos nevelést, amely az emberi méltóság fontosságára és az elesettek iránt érzett szeretetre hívja fel a figyelmet.