A gyerekkel együtt elvész a kapcsolat is



www.gyermekevek.hu

Egy sikertelen terhesség sokszor az együttélés végét is jelenti: halvaszülés és vetélés után gyakoribb a válás, mint egészséges újszülött világra jöttét követően. A tragédia próbára teszi a kapcsolatot, és nem egyforma a nők és férfiak gyászreakciója sem.

A University of Michigan kutatói 7770 terhesség adatai alapján vonták le a fenti következtetést, és megállapításaikat a Pediatrics című lap internetes oldalán hozták nyilvánosságra. Az általuk elemzett terhességek 82 százaléka végződött élő, egészséges újszülött világra jövetelével, míg a vetélések aránya 16 százalék, a halvaszüléseké pedig 2 százalék volt.

A válásokat befolyásoló egyéb tényezők – például az anya életkora, az együttélés formája, a kapcsolat hossza és a korábbi szülések száma – figyelembe vételét követően is egyértelműnek tűnik, hogy egy sikertelen terhesség után nagyobb az esélye, hogy a pár különválik, mint egészséges gyermek születését követően. Vetélés esetén 22 százalékkal megnő a válás valószínűsége, és ennek esélye a vetélést követő 18–36 hónapban a legnagyobb. Halvaszülést követően 40 százalékkal nagyobb arányban bomlik fel a párkapcsolat, és ez esetben a fokozott válási kockázat még évekkel a halott gyermek születése után is emelkedett marad.

kutatást vezető dr. Katherine Gold abban látja a kapcsolatok gyakoribb felbomlásának okát, hogy a halvaszülés vagy vetélés gyászt és haragot ébreszt az érintettekben, esetleg bűntudatot éreznek, és magukat okolják a történtekért. Ezek a negatív érzetek az idő múltával általában elhalványulnak, de soha nem olyan gyorsan, mint azt a gyászoló anya környezete hiszi, reméli és/vagy elvárja. A helyzetet nehezíti, hogy a nők és a férfiak másként dolgozzák fel a veszteséget, mert míg a nők inkább „kibeszélnék magukból” gyászukat, addig a férfiak hajlamosabbak magukba fojtani érzéseiket és kifelé úgy mutatni, mintha mi sem történt volna – holott legbelül egészen másként gondolják.

Katherine Gold saját tapasztalatai alapján – hiszen három évvel ezelőtt ő maga is elveszített egy gyermeket – azt mondja, hogy a tragédia után nagyon egyedül maradt, és úgy érezte, a hozzá közel állók közül senki nem osztozik gyászában.

Az eredmények voltaképpen nem meglepőek, hiszen a sikertelen terhesség mindig hatalmas próbatétel a szülők életében, melyet nem mindig áll ki a kapcsolat. Emellett persze előfordulhat az is, hogy a vetélés vagy halvaszülés csak végérvényesít egy egyébként sem működő együttélést.

A kutató végül kiemelte, hogy őket magukat is meglepte, hogy a kudarc emléke milyen hosszú ideig, akár egy évtizeden át is rányomja a bélyegét a kapcsolat minőségére – és ezáltal a válási statisztikákra is.

Gyermekévek Medical Tribune