Az Alzheimer kóros betegek az érzelmeiket nem veszítik el



www.lifenetwork.hu

A tudósok a kutatás során vidám és szomorú videókat mutattak a memória problémákkal küzdő betegeknek. Bár a résztvevők nem tudták felidézni, pontosan mit láttak, de a filmekhez köthető érzelmekre minden esetben pontosan emlékeztek.

"Ezért már egy egyszerű látogatás, vagy egy telefonhívás is sokat javíthat a betegek általános állapotán, még akkor is, ha a páciensek szinte azonnal el is felejtik ezeket a beszélgetéseket - nyilatkozta Justin Feinstein, a kutatás vezetője - Az állandó közömbösség azonban, amivel gyakran az ápolók viseltetnek az ilyen betegek iránt, sokat ronthatnak a páciensek állapotán, hiszen ez a bánásmód szomorúvá és magányosság teheti őket."

A kutatók öt ritka neurológiai betegségben szenvedő beteget vizsgáltak meg. A páciensek hippocampusa, amit a rövid távú emlékeket hosszú távú emlékképekké alakítja, minden esetben erősen sérült volt. A hippocampus sérülése az új emlékek pusztulását okozza, és az Alzheimer-kór egyik korai tüneteként jelentkezik.

A betegeknek 20 perces vidám vagy szomorú rövidfilmeket kellett megtekinteniük. A filmek megtekintése után a kutatók memóriatesztet végeztek a betegeken, hogy megtudják, emlékeznek-e valamire a látottakból. Egy egészséges ember általában 30 különböző részletet tud visszaidézni egy ilyen filmből, de a vizsgált páciensek egyre sem voltak képesek emlékezni, ugyanakkor az átélt érzelmekre minden esetben emlékeztek.

"A kutatási eredmények legfontosabb üzenete, hogy olyan tudományosan igazolt ellátást kell nyújtanunk az ilyen betegeknek, ami egyszerre segít javítani a páciensek kedélyállapotán, és segíti megőrizni az emberi méltóságukat" - nyilatkozta Dr. Feinstein.

Medipress