Nagy-Britannia: Egészségessé nyilvánítás: a britek
a jövőben hét nap után ismét fittek a munkára

http://www.aerzteblatt.de, 2010, 4, 6.
(Tömörítvény)



Azok a britek, akik egy hétnél tovább betegek, a háziorvostól (General Practioneer, GP) egy egészségessé való kiírást (Statement of Fitness for Work) kapnak.

A váltás a "sick noteről" a "fit notere" nem utólagos áprilisi tréfa és nem is a kormány kísérlete, hogy röviddel a választások előtt a munkanélküli-statisztikákat szépítse. Ugyanis nem azt jelenti, hogy a munkásoknak és az alkalmazottaknak egy hét után meg kell jelenniük a munkahelyen, akkor is, ha halálos betegek.

Inkább arról van szó, ha irónikusan hangzik is, hogy egy intézkedés a munkások védelmére és munkahelyük megtartására. A "fit note" különlegessége abban áll, hogy a GP most egy meghosszabbított betegkiíráson kívül kimondhasson egy "korlátozott" munkaképességet is. Ez pl. hátfájásos betegeknél azt jelentheti, hogy többé nem szabad súlyos terheket emelniük és munkahelyüket ennek megfelelően kell kialakítani.

A "Department for Work and Pensions" szabályozását az orvosok képviselője üdvözölte. A háziorvosok elnöke azt mondta, hogy a felelősség most a munkáltatók oldalán van, hogy a krónikus betegek részére megfelelő munkafeltételeket hozzanak létre.

Az ipari szövetségnek (Confederation of British Industry) sincsenek kifogásai. Egy képviselőnőjük szerint a legtöbb munkáltató üdvözölni fogja a változást. Ezzel szemben kritikát gyakoroltak a szakszervezetek, ahol egy hosszabb betegkiírást még mindig jobb útnak tartanak a munkafolyamatba való re-integrációhoz (vagy egy megérdemelt nyugdíjazáshoz).