Mi történt a pszichiátriai osztályon?


2010. április 16. 12:22, péntek - Horváth Eszter Ágnes



Még tart a vizsgálat a Fejér Megyei Szent György Kórház Pszichiátriai Osztályán történt, az ombudsman által vizsgált kényszerintézkedéssel kapcsolatban közölte az intézmény orvosigazgató-helyettese.

Bognár Ida tájékoztatása szerint a kórháznak harminc napja van arra, hogy az ombudsman által még kért dokumentumokat, adatokat eljuttassa az Országgyűlési Biztos Hivatalába. Ezért az ügy részleteiről csak a vizsgálat lezárását követően, várhatóan május első felében adnak tájékoztatást. Mint az ombudsmani hivatal által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményből kiderült, a Fejér Megyei Szent György Kórház Pszichiátriai Osztályán lekötöztek, s bár korábban arra nem volt szükség, bepelenkáztak egy fiatalkorút. A kényszerintézkedésről nem értesítették a szülőt, akit öt napig még gyermeke állapotáról sem tájékoztattak.

A történtek miatt a beteg édesanyja tett panaszt, s a vizsgálatot annak nyomán indította el Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A kórház orvosigazgató-helyettese és az osztályt vezető - jelenleg külföldön tartózkodó - főorvos az ombudsmannak azzal magyarázta a történteket, hogy vannak ügyeleti napok, amikor az akut ellátás mellett több konzíliumot is tartanak. Emiatt nem biztos, hogy az orvos a megbeszélt időpontban beszélni tud a hozzátartozókkal. Az adott esetben a betegnél felső végtagrögzítésre került sor, annak ideje alatt a fiatal folyamatosan éber volt, állapotát a nővérek és az orvos is ellenőrizték - áll a közleményben.

Az ombudsman a panasz kapcsán arra hívta fel a kórház figyelmét, hogy a személyes szabadság kórházi korlátozásáról haladéktalanul értesíteni kell a betegjogi képviselőt és a beteg törvényes képviselőjét, s az ilyen korlátozó intézkedések alkalmazását kizárólag a jogszabálynak megfelelően, dokumentálva szabad elrendelni.

Az ombudsmani vizsgálat megállapította azt is, hogy az adott esetben sem a panaszos tájékoztatása, sem a személyes korlátozás dokumentálása nem volt a jogszabályi előírásoknak megfelelő. Márpedig azok jogszabályban meghatározott alkalmazásának és dokumentálásának az a célja, hogy ez a jelentős alapjog-korlátozás csak megfelelő garanciák mellett történhessen meg. Szabó Máté jelentésében felkérte a kórház főigazgatóját a pszichiátriai betegek korlátozását részletező belső szabályzat módosítására és a jogszabályi előírások betartására.

HVG
www.webdoki.hu