Nem lehet örökre bezárni a veszélyes betegeket de hogyan tovább?



www.stop.hu

Egyelőre nem tisztázott, hogy május elseje után mi lesz a kényszergyógykezelt betegek egy részével. Az alig egy hét múlva életbe lépő módosítás miatt akár az is elképzelhető, hogy többen "civil" pszichiátriákra kerülnek át, ami életveszélyes lehet nemcsak a betegekre, a személyzetre nézve is.

Alig egy hét van május elsejéig, amikor is életbe lép egy törvénymódosítás, amely a kényszergyógykezeltek büntethetőségét nagyban átalakítja. Az eddigi szabályozásban nem volt időkorlát, kezelésük addig tartott, amíg a szakemberek azt szükségesnek ítélték - a beteget akár élete végéig is bent tarthatták az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI), ahol jelenleg is kezelik például a pécsi ámokfutót, illetve azt a férfit, aki machetével mészárolta le a barátnőjét.

Az új szabály viszont felső határt szab a kezelés időtartamának, ami legfeljebb annyi ideig tarthat, mint amennyi büntetés egyébként kiszabható lett volna. Vagyis, ha valakit emberölésért ítélnek el, akkor a kezelés időtartamát illetően az emberölésre vonatkozó büntetési tétel lesz a meghatározó, tovább nem tarthatják bent az intézetben.
A módosítás miatt többen felemelték a szavukat. A Magyar Pszichiátriai Társaság úgy értelmezte az új szabályt, hogy az a már kezelt betegekre is vonatkozik, aminek következtében többeket ki kell engedni az IMEI-ből.

A STOPnak ezt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) cáfolta. Szerintük a módosítás nem visszamenőleges hatályú, a már elítélt betegekre nem vonatkozik, csak azokra, akiket május után ítélnek el. Az ügyben Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is megszólalt, állásfoglalásában leszögezte: a bíróság a kényszergyógykezelés felülvizsgálata során orvosolhatja a problémát, ami újra felveti a pszichiátriai intézeti elhelyezés megoldatlanságát.

A betegek és a személyzet is veszélyben

Márpedig az megoldatlan, jelenleg ugyanis az IMEI-n kívül nincs olyan hely, amely fel van készülve a kényszergyógykezeltek fogadására. Pedig, ha állapotuk további kezelést tesz szükségessé, akkor azt egy másik, "civil" osztályon kell folytatni.

"A pszichiátriai fekvőbeteg ellátórendszer nagyon rossz állapotban van, az 'átlagos' betegeket is nehezen tudja kezelni. Ha ez az ellátórendszer rendesen működne, még akkor is az ilyen típusú betegeknek egy úgynevezett kiemelt biztonságú osztály volna megfelelő. A jelenlegi ellátórendszer nincs olyan állapotban, hogy ezt el tudja látni" - mondta a STOPnak Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Ráadásul az sem biztos, hogy az IMEI-ben elért javulás az idegen környezetben is folytatódni fog. Mindezek miatt pedig nemcsak az osztályokon fekvő betegek, hanem a személyzet is veszélybe kerülhet.

Szabó Máté erről úgy vélekedett, a feltételek hiánya sérti a betegek lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogát, valamint közvetlenül veszélyezteti az érintett betegek és a betegtársaik, illetve az egészségügyi személyzet élethez és emberi méltósághoz való jogát is.

Szerző: Oroszi Babett