Világméretű vizsgálat a mobiltelefonok egészségügyi hatásairól



www.vg.hu

Öt ország negyedmillió lakosa vesz részt majd abban a több mint harminc évre tervezett kutatásban, amelyben brit szakemberek keresik a választ, hogy mennyire biztonságosak a mobiltelefonok az egészségre.

A felmérésről, amelyben a korábbi kutatásoktól eltérően a mostani a mobiltelefon-használatot veszi alapul, nem pedig a betegségeket, a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása számol be. A vizsgálatban Nagy-Britannián kívül Finnország, Hollandia, Svédország és Dánia lakosai vesznek részt, a kutatók egyszerre követik majd nyomon a résztvevők egészségi állapotát és mobilhasználatát.

A kutatás három részből áll: öt év elteltével a szakemberek szeretnének információt kapni a mobiltelefonok fiziológiai hatásairól (fejfájás, depresszió, általános életminőség), tíz év múltán a készülékek és a rák gyakoribb típusai közti kapcsolatot remélik megfejteni, tizenöt év elteltével pedig a ritkább rákfajták és az agy megbetegedéseinek, mint a szklerózis multiplex és az Alzheimer-kór felbukkanását figyelik majd. A kutatás résztvevőinek kora 18 és 69 év között lesz, toborzásukat együttműködő mobiltársaságok végzik el. A kutatás brit része 3,1 millió fontot (900 millió forint) fog felemészteni.

Lawrie Challis, a notthinghami egyetem professzora és egyben a kutatást támogató Mobile Telecommunications and Health Research (MTHR) program tagja szerint azért van szükség erre az átfogó vizsgálódásra, mert időhiány miatt az eddigi tapasztalatok egyszerűen nem elégségesek. Hiszen az emberek többségének alig tíz éve van mobiltelefonja, míg egyes rákok tünetei csupán tíz vagy húsz év elmúltával jelentkeznek.

Egy 2000 májusában kiadott jelentés szerint nem volt egyértelmű bizonyíték a mobiltelefonok egészségkárosító hatására. A jelentés ugyanakkor megállapította, hogy további kutatásra van szükség ahhoz, hogy teljes bizonyosságra lehessen szert tenni az ügyben, és nem javasolta a gyerekek túlzott mobilhasználatát.

A mostani kutatás nem vizsgálja a gyerekekre gyakorolt hatást, bár néhány szakember, így Challis professzor szerint is ők különösen sérülékenyek a mobiltelefonok sugárzására. Challis tisztában van azzal, hogy a tinédzsereket nem lehet eltiltani a mobilhasználattól, de azt tanácsolja a szülőknek, hogy amennyire csak lehet tartsák távol a készülékeket a 11-12 év alatti korosztálytól.