Alzheimer kór elleni vakcinát tesztelnek



www.weborvos.hu

Kipróbálási szakaszba lép egy Alzheimer-kór elleni kísérleti vakcina, amelyet hat európai országban tesztelnek betegeken.

Az Affiris osztrák biotechnológiai vállalat közlése szerint mintegy 42, Alzheimer-kórban szenvedő pácienst toboroznak Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban az AD02 kódnevű terápiás oltóanyag kipróbálására, az első eredmények már 2012-ben ismertek lesznek - olvasható az Affiris közleményében.
A GlaxoSmithKline brit gyógyszergyárral közösen kifejlesztett oltóanyag az agyban kórosan felszaporodó fehérjék (amiloid plakkok) kialakulásának megakadályozására szolgál.

Az AD02 hatására a szervezet Alzheimer-kórnál kialakuló plakkok ellen ható antitesteket állít elő - mondta el az Affiris szóvivője. Pontosabban az antitestek csak a plakkok képzéséért felelős fehérjéket támadják meg, csökkentve a betegek számára a kockázatot.

Megfelelő eredmények esetén a technológia védőoltás előállítására is alkalmas lehet - mondta el a szóvivő.
Az első kísérleti szakasz eredményei bebizonyították, hogy a védőoltás biztonságos és elég jó" - közölte az Affiris.
Az Egyesült Államokban és Európában 2001-ben végzett Alzheimer-kór elleni oltás tesztjét félbe kellett szakítani a súlyos mellékhatások miatt. Egy másik vakcinát 2005 óta tesztelnek Svédországban.

Az Alzheimer-kór ismeretlen eredetű időskori emlékezetvesztéssel járó degeneratív idegrendszeri betegség, amely elsősorban a kognitív funkciókat támadja meg, és befolyással van a páciensek szociális viselkedésére és alkalmazkodására. A gyógyíthatatlan és súlyos lefolyású betegségben mintegy hatmillióan szenvednek Európában.
Az Affiris vakcinák kifejlesztésére szakosodott, egyebek mellett a Parkinson-kór és az érelmeszesedés elleni oltások területén dolgozik.