Példátlan: egymással verette meg a gyerekeket az igazgató



www.168ora.hu

Felpofoztatta egymással három tízéves diákját a káli iskolaigazgató, mert a gyerekek előzőleg „csúnya szót” írtak a helyi zöldséges árjegyzék táblájára - írja a Roma Sajtóközpont. Az oktatási biztos példátlannak tartja az esetet, és azonnali vizsgálatot ígér. Az ombudsman szerint egymással veretni a pedagógusnak kiszolgáltatott gyereket akár súlyosabb megítélés alá is eshet, mint ha a tanár személyesen ütne.
Felpofoztatott egymással három gyereket a káli általános iskola igazgatója, mert azok az előző nap délutánján hazafelé „csúnya” szót írtak fel a helyi zöldséges utcán álló árjegyzék táblájára – értesítették a Roma Sajtóközpont (RSK) a szülők.

A Heves megyei település iskolájának egyik pedagógusa tanóráról összeszedett egy tucatnyi „gyanús” ötödikes gyereket, akiket elvitt a zöldségeshez „szembesítésre” – mesélte az egyik érintett gyerek. Egy másik elmondta: miután a zöldséges nem ismerte fel a „firkálókat”, a tanárnő visszavitte őket az iskolába, még a folyosón kifaggatta őket, majd három fiú kivételével visszaengedte őket óráikra. A három fiút azonban felkísérte az igazgatói irodába, ahol a fiúk bevallották tettüket.

Büntetésképpen az igazgató arra utasította a gyerekeket, hogy pofozzák fel egymást – mondta el az egyik fiú. Két társa pedig arról számolt be: először azt hitték, hogy „az igazgató néni viccel”, ezért csak „kicsi pofont” adtak egymásnak, de a pedagógus rájuk szólt, hogy „nagyobbat üssetek, különben én jövök.”. Miután már a harmadik „körben” ütlegelték egymást a gyerekek, az igazgatónő még rájuk parancsolt, hogy „pirosítsátok ki a másik oldalt is”, és csak akkor engedte el őket, amikor ezt is megtették - mondták el a fiúk.

Otthon a gyerekek furcsán viselkedtek, féltek, nem válaszoltak a kérdésekre, ezt tűnt fel a szülőknek – közölte az egyik fiú édesapja. Balogh Zsigmond a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: miután szóra bírták a fiúkat, döbbenten hallgatták, hogy a gyerekek elmondása szerint az igazgatónő azzal fenyegette meg őket: börtönbe juttatja a szüleiket, ha meg merik nekik mondani a történteket. Balogh Zsigmond hozzátette: a gyerekek miatt előbb bocsánatot kért a zöldségestől, majd bement az iskolába panaszt tenni, amit jegyzőkönyvbe vettek. Ám mivel ezen kívül nem talált az iskolában együttműködési készségre, az édesapa úgy döntött: az oktatási biztosnál tesz panaszt.

A Roma Sajtóközpont kérdésére az ombudsman azt mondta: még nem találkozott ilyen esettel, és azonnal vizsgálatot indít, ha megkapja a szülő panaszlevelét. Aáry Tamás Lajos az elmondottak alapján úgy vélte: nem lehet mentség, hogy az igazgató nem ütött, mert ő teremtett olyan helyzetet, amelyben kiszolgáltatott gyerekeknek kellett egymást verniük. „Sőt, akár súlyosabb is lehet a megítélése ennek, mint ha az igazgató személyesen bántalmazta volna a diákokat” – tette hozzá az oktatási biztos. Az iskola igazgatónőjét többszöri keresés ellenére sem lehetett elérni.
Felpofoztatott egymással három gyereket a káli általános iskola igazgatója, mert azok az előző nap délutánján hazafelé „csúnya” szót írtak fel a helyi zöldséges utcán álló árjegyzék táblájára – értesítették a Roma Sajtóközpont (RSK) a szülők.