A hamis gyógyszerek veszélyeire figyelmeztetnek



www.mgyk.hu

Az április 28-től főműsoridőben sugárzott reklámfilmben halálfejjé "állnak össze" a pirulák, és a narrátor arra figyelmezteti a nézőt, hogy csak biztonságos helyen vásároljon gyógyszert. A testület ezzel a reklámfilmmel is fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy milyen kockázatot vállal az, aki interneten, piacokon, utcán vagy klubokban vesz receptköteles gyógyszert vagy egyéb gyógykészítményt.

A magyarországi gyógyszerhamisítványok visszaszorításáért egy éve írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnöke. Az aláírás előtt elhangzott, az unió piacain a hamis készítmények aránya 9-10 százalék, Magyarországon a forgalom 3-5 százalékát teszik ki a hamisítványok.

Elsősorban a teljesítményfokozó, potencianövelő szereket, influenza elleni készítményeket, szív- és érrendszeri betegségek kezelésére alkalmas szereket, étrend-kiegészítőket és állatgyógyászati termékeket hamisítanak.

A HENT közlése szerint az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt öt évben közel nyolcszorosára nőtt az unió határain lefoglalt hamis gyógyszerek aránya, de nagyobb probléma az, hogy interneten a hamisítók már "közvetlenül is el tudják érni" a fogyasztókat; mára már a hamis gyógyszerek 90 százalékát az interneten adják el, ahol a kereskedők az életmódgyógyszerektől kezdve az antibiotikumon át a legkülönfélébb készítményeket kínálják.

Egy 2010-es tanulmány szerint mintegy 77 millió európai fogyasztó kockáztatja életét azzal, hogy a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak remélt készítményeket. A jelentés szerint Nyugat-Európában a fogyasztók évente mintegy 10,5 milliárd eurót költenek olyan receptköteles gyógyszerekre, amelyeket illegális forrásból, elsősorban az interneten keresztül orvosi ajánlás és recept nélkül szereznek be - tájékoztatott a HENT.

Hamis az a gyógyszer, amelynek eredetét vagy összetételét szándékosan és tisztességtelenül, haszonszerzés céljából úgy tüntetik fel, hogy az nem felel meg a valóságnak. A hamis gyógyszereknek több típusa van: van, amely a feltüntetettnél több vagy kevesebb, illetve más hatóanyagot tartalmaz, de az is előfordul, hogy a megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmazza, de hamisan tüntetik fel a gyártót vagy a forgalmazót. Az illegálisan forgalmazott gyógyszerek megfelelő hatóanyag-tartalommal rendelkezhetnek, de forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeznek. (MTI)