Gombamód szaporodnak az egyház pedofil esetei



www.stop.hu

Robbanásszerűen megnőtt Belgiumban a bejelentett egyházi pedofil esetek száma az elmúlt héten, miután lemondott megbízatásáról Roger Vangheluwe, Brugge (Bruges) püspöke, aki beismerte, hogy évekkel ezelőtt szexuálisan zaklatott egy fiatal fiút.

A belga katolikus egyházon belül már 2001 óta működik az a bizottság, amelynél panaszt lehet tenni az egyházi tevékenységgel összefüggésben elkövetett szexuális visszaélések miatt.

Eric de Beukelaer egyházi szóvivő belga médiabeszámolók szerint pénteken közölte, hogy az elmúlt héten mintegy 120 ilyen értelmű panaszt nyújtottak be, ami sokszorosa a korábbi hasonló közlések gyakoriságának.

A szóvivő szerint a panaszosok közül sokan ma már hatvan évnél is idősebbek, és az általuk most felemlegetett cselekmények elkövetőinek nagy része már nincs életben.

A bruggei püspök lemondása a jelek szerint sokakban átszakította az eddig hallgatást parancsoló lelki gátakat. Beukelaer feltételezése szerint az elkövetkező hetekben további bejelentésekre lehet számítani.