Újabb érvek a terhesség alatti dohányzás ellen



www.orientpress.hu

Ha a kismama a terhesség ideje alatt dohányzik, jelentősen megnöveli annak az esélyét, hogy születendő gyermeke mentálisan beteg legyen a későbbiekben - állítják finn kutatók. Bár az orvosok eddig is figyelmeztették a várandós nőket arra, hogy a füstölés miatt a baba légzőszervi betegségekkel jöhet a világra, arra egyetlen szakember sem gondolt, hogy ez a káros szenvedély ilyen hosszú távú, pszichológiai következménnyel is járhat.

A sok ellenérv mellé így most újabbat sorakoztattak fel a kutatók, remélve, hogy így könnyebb lesz meggyőzni a kismamákat arról, hogy tegyék le a cigarettát a babavárás idejére. A tudósok ugyanis bizonyítékot találtak arra, hogy minél több szálat szív el egy várandós nő, annál nagyobb lesz az esély arra, hogy gyermeke hiperaktív vagy depressziós legyen - írja a HealthDay.

A csapat 175 000 olyan újszülött adatait vizsgálta meg, akik az 1980-as évek végén születtek Finnországban. Az eredmények azt mutatták, hogy a terhesség alatt dohányzó anyától születettek esetében 32 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordult elő valamilyen mentális betegség - ez az arány pedig tovább romlott, ha a kismama egy doboznál több cigarettát szívott el naponta: ebben az esetben az előfordulás esélye már 44 százalék.

Mikael Ekblad, a tanulmány szerzője szerint állatkísérletek során már bebizonyosodott, hogy a nikotin rossz hatással van a magzat kifejlődőben lévő agysejtjeire. Egy korábbi tanulmány során megfigyeltük azt is, hogy a nikotinnak kitett újszülöttek homloklebenye jóval kisebb, mint egy átlagos csecsemőé, márpedig ez a régió felelős a normális kognitív fejlődésért - mondta Ekblad.