Megtörtént az első legális passzív eutanázia Svédországban



velvet.hu

Egy stockholmi kórházban meghalt szerdán egy 32 éves nő, miután kérésére kikapcsolták az őt életben tartó lélegeztető-gépet. A meg nem nevezett nő volt az első, akin passzív eutanáziát hajtottak végre Svédországban, miután a múlt héten enyhítettek a kegyes halált szabályozó törvényeken.

"A beteg, aki a svéd nemzeti egészségügyi hatóság engedélyét kérte a halálhoz, szerdán délután fél hat után meghalt" - közölte a stockholmi Danderyd kórház szóvivője, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A 32 éves nő, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, hatéveawn bénult le teljesen, és azóta lélegeztetőgép tartotta életben. Kérését azután teljesíthették az orvosok, hogy a svéd egészségügyi hatóság április végén engedélyt adott a passzív eutanáziára. Ezt azt követően tették, hogy orvosok a jogi helyzet tisztázását kérték. Egy korábbi svéd törvény ugyanis engedélyt adott a betegeknek a kezelés elutasítására, miközben egy másik jogszabály még tiltotta a lélegeztetőgépek kikapcsolását.

A döntést a szerdán meghalt nő is sürgette, akinek a svéd nemzeti egészségügyi hatósághoz írt levele kiszivárgott a svéd médiához. A nő a múlt heti döntés után közölte az Expressen című svéd lappal, hogy "nagyon boldog, és lelke megbékélt". Az aktív eutanázia, amikor a beteget például egy gyógyszer befecskendezésével segítik halálba, továbbra is törvénytelennek számít Svédországban.