Már 12 éves korban jelentkezhetnek a pszichózis első tünetei



www.orientpress.hu

A gyerekeknek még határtalan a képzelőerejük, éppen ezért nem meglepő, ha képzeletbeli barátaik vannak, vagy kitömött állatokkal beszélgetnek. Néhányuknál azonban hallucinációk és téveszmék is tapasztalhatóak, amelyek már a pszichózis korai jelei is lehetnek - az orvosok azonban gyakran figyelmen kívül hagyják őket.

Brit tudósok 12 éves gyerekek részvételével végezték el azokat a vizsgálatok, amelyek során a kezdődő pszichózis tünetei után kutattak. Először megkérdezték őket, hogy láttak vagy hallottak-e valaha olyan dolgokat, amelyekről tudják, hogy nem lehettek valóságosak, majd egy második körben további ellenőrző kérdéseket tettek fel nekik. Végül kiderült, hogy a gyerekek 6 százaléka rendelkezik a pszichózisnak legalább egy tünetével.

Ezeknél a gyerekeknél a felnőttkori skizofréniához hasonló tüneteket figyeltek meg. Ráadásul azok a külső tényezők is hatottak rájuk, amelyek kiemelt rizikófaktort jelentenek a betegség szempontjából.

Nem akarunk vészmadarak lenni, de ezek nem olyan magatartásformák, amik csak úgy maguktól elmúlnak, mire a gyerek felnő - mondta Terrie Moffitt, az Archives of General Psychiatry-ban megjelent tanulmány társszerzője.