Az étrenden is múlik kit mennyire érint az időskori szellemi hanyatlás



origo.hu

A mediterrán diéta követése segíthet az agy korunknak megfelelő egészségének megtartásában - derült ki egy folyamatban lévő kutatás eredményeiből.

"A mediterrán diéta a zöldségeket, a gyümölcsöket, a halat, az olívaolajat és a csökkentett húsfogyasztást hangsúlyozza, valamint megfelelő mennyiségű bort és nem finomított magvakat ajánl" - áll az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság sajtóközleményében.

"Ahelyett, hogy az embereket bizonyos ételek elkerülésére kérnénk, a Rush Egyetem orvosi Központjának kutatása azt találta, hogy a 65 év fölötti felnőtteknek be kellene építeniük több olívaolajat, hüvelyes növényeket, diót és magvakat az étrendjükbe, ha szeretnék memóriájukat és más szellemi képességeiket minél tovább frissen tartani" - írja a közlemény.

A tanulmányban négyezer, 65 évesnél idősebb felnőtt vett részt. Szellemi képességeik felmérése érdekében 15 éven át háromévente tesztsorozatokat végeztek rajtuk. Azok teljesítettek jobban, akik a mediterrán étrendet követték. A tanulmány azt találta, hogy ők kisebb eséllyel szenvedtek szellemi hanyatlásban.

"Az idősebbeket azonban arra is szeretnénk emlékeztetni, hogy a fizikai aktivitás szintén nagyon fontos szerepet játszik szellemi egészségünk megőrzésében" - fűzte hozzá dr. Christy Tangney, a kutatás vezetője.