Láthatáron a szabad vasárnap



www.magyarhirlap.hu

Magyarországon rövidesen aláírásgyűjtés indul a szabad vasárnapért: az Európai Unióra kiterjedő akció célja, hogy a vasárnapi munkavégzést európai jogszabály szorítsa ésszerű korlátok közé. Ha ez mégsem történik meg, akkor a KDNP újra benyújthatja a szabad vasárnapot célzó törvényjavaslatát, amelyet a kereskedelmi alkalmazottak, illetve a kiskereskedők, a magyar üzletláncok általában és jellemzően támogatnak, míg a nemzetközi hipermarketek elleneznek.

Az európai parlamenti képviselők indítványára márciusban rendezték meg az első Európai szabad vasárnap konferenciát, ahol a résztvevők elhatározták, hogy a lisszaboni szerződésre hivatkozva aláírásgyűjtésbe kezdenek annak érdekében, hogy a vasárnapi munkavégzést európai jogszabály korlátozza. Mivel még nem jelent meg a hivatalos aláírásgyűjtő ív, a magyarországi Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) úgy döntött, számba veszi, hányan támogatják ezt a közös európai ügyet. A témát régóta napirenden tartó és az európai aláírásgyűjtés elindításában is részt vevő KASZ alelnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a vasárnapi nyitva tartás az alkalmazottaknak nem jó, de a kisebb üzletek belekényszerültek ebbe a versenybe. „Amennyiben összegyűlik a szükséges egymillió aláírás legalább kilenc tagországból, az Európai Bizottság köteles napirendjére venni a kérdést, és végül a kezdeményezők reményei szerint uniós irányelv születhet” – hallhattuk Buday Pálnétól.

Családbarát a pihenőnap

Magyarországon az 1990-es évek eleje óta van érvényben a jelenlegi rendszer, vagyis a boltok nyitva tartását csak ünnepnapokon korlátozzák. A hatályos uniós irányelv pedig csupán arról szól, hogy egy pihenőnapnak mindenképpen lennie kell a héten, ám hogy az melyik legyen, minden tagállam maga dönti el.

Emlékezetes, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt képviselői tavaly törvényjavaslatot nyújtottak be, amelyben kezdeményezték, hogy a vasárnap ismét általános pihenőnap legyen, és csak azoknak kelljen ilyenkor is dolgozniuk, akiknek a munkájára valóban alapvető társadalmi szükséglet mutatkozik. A javaslatban rögzítették, hogy a munka törvénykönyve a hét utolsó napját alapvető heti pihenőnapként határozza meg, így a kereskedők legfeljebb tizenkét vasárnapon tarthatnának nyitva egy évben. Az előző – még baloldali többségű – Országgyűlés által elvetett KDNP-s javaslat csak a megszakítás nélküli munkarendben, illetve a szórakoztatóiparban dolgozó egységeket engedte volna kinyitni vasárnap. A javaslat célja az volt, hogy visszaállítsák a pihenőnap értékét, és a munkavállalók alkotmányos jogát a kikapcsolódásra. Annak megvonásával ugyanis megromlanak a családi és társadalmi kapcsolatok, a túlterhelt dolgozók pedig hamarabb megbetegszenek.

Harrach Péter, a KDNP alelnöke a Kossuth rádiónak a minap azt mondta: bár a törvénykönyv főszabályként vasárnapra munkaszüneti napot jelöl meg, a sok kivétel miatt a munkaadók szinte szabadon dolgoztathatják alkalmazottaikat vasárnap vagy ünnepnapokon. „Ezt rendezni kell” – fűzte hozzá. A kereszténydemokrata politikus ugyanakkor kijelentette: nem egy szigorú és mindenre kiterjedő szabályozásról lenne szó, hanem a társadalmi igényeket figyelembe vevő, de a családok érdekeit is szem előtt tartó változtatásról. Soltész Miklós, a KDNP szociálpolitikusa a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés joga nem sérülne javaslatuk elfogadás nyomán, de a családpolitikai szempontból fontos változtatásra szükség van. Harrach Péter a közrádióban pedig úgy fogalmazott: fontosnak tartja, hogy határozott szabályozás legyen érvényes a munka világára, különösen akkor, amikor az emberek kiszolgáltatottak, féltik az állásukat, és attól tartanak, hogy a munkaadók bármit megtehetnek velük. „Sok ezer édesanya dolgozik a nagy bevásárlóközpontokban, rájuk is kiemelt figyelmet kell fordítanunk” – jegyezte meg Soltész Miklós.

Honi igen, multi nem

A Tesco ugyanakkor megkeresésünkre állásfoglalásában így reagált: „Számunkra természetszerűleg a vásárlók igényeinek kiszolgálása, az elvárásaiknak való megfelelés kiemelten fontos, de hasonlóképpen figyelmet fordítunk munkatársaink elégedettségére is. A Tesco rendszeresen megkérdezi vásárlóit vásárlási szokásaikról, így azok időzítéséről is. A vásárlók azt jelzik felénk, hogy szeretik azt a szabadságot és kényelmet, amelyet számukra a vasárnapi nyitva tartás lehetővé tesz. Különösen így van ez azok esetében, akiknek hétköznapi munkaterheltségük miatt nincs elég szabadidejük. Egy esetleges korlátozással tehát a vásárlók ezt a döntési szabadságot veszítenék el, munkatársaink pedig azt a kiemelt munkabért, amely a pihenőnapokon való munkavégzésért jár.”

Továbbá egy ilyen döntésnek a lehetséges elbocsátások miatt kihatása lehet a munkanélküliségre, az Országos Kereskedelmi Szövetség adatai szerint körülbelül tíz-tizenkétezer új munkanélkülit jelentene a szektorban. Épp ezért az állami bevételeket is csökkentené, valamint nem szolgálná a gazdaság kifehérítésének célját sem – olvasható az áruházlánc állásfoglalásában, ahogyan az is: amennyiben mégis jogszabály születik a nyitva tartás korlátozásáról, a Tesco természetesen meg fog felelni ennek. Kérdésünkre, hogy miképpen tudja az áruházlánc biztosítani családos munkatársainak a szabad vasárnapot a jelenlegi körülmények között, s erre milyen garanciái vannak, Iglódi-Csató Judit kommunikációs igazgató a Tesco Globál Áruházak részéről azt válaszolta: „A törvény szerinti kötelező havi egy szabad vasárnapot minden munkatársunknak biztosítjuk, sőt ennél többet, hiszen nemcsak a vasárnapot, hanem minimum egy teljes szabad hétvégét (szombatot és vasárnapot együtt) biztosítunk a kollégáknak havonta. Tesszük ezt épp azért, hogy a munkatársak családi élete a lehető legkevésbé sérüljön. Ugyanakkor a kereskedelemben dolgozók számára már az állások megpályázásakor ismert a munkarend, így ennek tudatában vállalják el a munkát.” A kommunikációs igazgató hozzáfűzte: „Amennyiben az üzletek kötelezően zárva lennének, úgy a megnövekedett szombati és hétfői forgalom miatt a szabad hétvége biztosítása szinte lehetetlen lenne. S mivel szombaton éjfélig még nyitva lehetnek a boltok, és hétfőn már nulla órakor kinyithatnának, így azok a kollégák, akik mindkét napon munkavégzésre be lennének osztva, igen csak kimerülten töltenék a vasárnapot. Tehát a szabad vasárnap ellenére nem biztos, hogy minőségi időt tudnának a családjukkal tölteni.”

A magyar élelmiszer-kereskedelem piacvezető bolthálózata a CBA viszont egyértelműen a vasárnapi nyitva tartás korlátozását szorgalmazza. A jelenlegi gyakorlat több szempontból is hatalmas károkat okoz a társadalom számára, amelynek orvoslására minél előbb sort kell keríteni – áll a CBA minapi állásfoglalásában. A magyar üzletlánc tulajdonosainak véleménye szerint a munkavállalók családi élete a vasárnapi nyitva tartás miatt szervezhetetlen, és a dolgozók egészségügyi állapota is megkívánja, hogy a korlátozást bevezessék. A munka törvénykövében körültekintő a szabályozás abban a tekintetben, hogy a megfelelő pihenőidőt kiadják, de ezek a megoldások nem képesek a családi együttlétet és a belső feszültség levezetését garantálni, ráadásul az előírások betartása szinte ellenőrizhetetlen, bérmunkások alkalmazásával kijátszható – vélik a CBA-nál, amely szerint ugyanakkor a hiper- és szupermarketek esetében teljesen más gazdálkodási szempontok jelennek meg, mint a családi vagy kisvállalkozásoknál. Ezért differenciált gondolkodásra és szabályozásra van szükség, amely megteremti annak lehetőségét, hogy az általános tilalom mellett a kis-, illetve családi vállalkozásoknak, mintegy száz négyzetméterig, a továbbiakban is lehetőségük legyen a vasárnapi nyitva tartásra. „Mindezeket az empirikus felméréseinkre alapozzuk, ugyanis a CBA franchise-rendszerén belül jelentős számú hiper-, szupermarket van, amelyeknek a vasárnapi nyitva tartását tilalom alá lehet helyezni, ugyanakkor a kisboltok számára a lehetőséget fenn kellene tartani” – olvasható a magyar üzletlánc nyilatkozatában, amely korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai országok többségében jelentős a korlátozás, sőt szinte teljes tiltás alá esik a hét utolsó napján a nyitva tartás.

Egységes szabályozás kell

Érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSZ) állásfoglalása május közepére készül el. Az Indexnek Balatoni Judit, az MBSZ főtitkára mindenesetre azt mondta, fontos, hogy akármilyen szabályozást is vezessenek majd be, az egységesen vonatkozzon mindenkire.

Kérdéses tehát, hogy Magyarország vajon mikor csatlakozik a szabad vasárnapok Európájához. A Kereszténydemokrata Néppárt szerint érdemes kivárni az európai aláírásgyűjtési-akció végeredményét, de ha rövidesen nem történik előrelépés az ügyben, a leendő kormánypárt a korábbi kezdeményezéseihez hasonló törvényjavaslattal áll elő.