Az antidepresszánsok hatástalanok?



www.ideal.hu

Egy új tudományos elemzés szerint az antidepresszánsok csak a nagyon súlyos depresszióban szenvedő embereknek segíthetnek. Az angliai Hull Egyetem kutatói 47 kísérletet analizáltak, amelyekben négy, szelektív szerotonin-visszavétel-gátló típusú, depresszióellenes gyógyszert alkalmaztak. A kutatók azt szerették volna kideríteni, hogy van-e összefüggés a páciens antidepresszánsra adott reakciója, illetve a depresszió mértéke között.

Az úgynevezett métaanalízis során összeszedtek minden kísérleti adatot, amely az említett gyógyszerekkel kapcsolatban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatalhoz (FDA) beérkezett, többek között olyan kísérletekből is, amelyeket sehol sem publikáltak. A kutatók kimutatták, hogy a placebóval összehasonlítva ezek a szerek nem klinikailag jelentős javulást eredményeztek. Csak a legsúlyosabb eseteknél tapasztaltak javulást, bár ők sem feltétlenül a gyógyszerre reagáltak jobban, hanem inkább a placebóra rosszabbul.

Az elemzés eredményei alapján a kutatók azt tanácsolják, hogy az orvosok csak a kifejezetten súlyos esetekben írjanak fel antidepresszánsokat; enyhébb esetekben csak akkor, ha az alternatív terápiák nem bizonyultak hatásosnak. Az említett analízissel egy időben máshol is születtek ilyen kutatási eredmények, például az Oregoni Egészségügyi Tudományegyetem kutatói is hasonló következtetésekre jutottak. Sok esetben a negatív kísérleti eredményeket egyszerűen nem jelentetik meg folyóiratokban.