A mentális betegeket gyakrabban ítélik börtönbüntetésre, mint gyógykezelésre



www.webdoki.hu

Nemrégiben készült riport az Egyesült Államokban arról, hogy milyen sorsra jutnak azok a pszichiátriai kezelésre szoruló betegek, akik valamiféle törvényellenes cselekedetet követnek el. Az eredmények a szakemberek szerint lesújtóak: a kórházi ágyak hiánya miatt ezek az emberek háromszor nagyobb eséllyel kerülnek börtönbe, mint egy mentális betegek számára fenntartott szanatóriumba.

Ezeknek az embereknek gyógykezelésre lenne szükségük, nem pedig börtönben eltöltött évekre - mondta James Pavle, a Treatment Advocacy Center (egy vancouveri mentális betegekkel foglalkozó szervezet) igazgatója. A hivatalos adatokból ugyanis kiderül, hogy egy skizofrén vagy bipoláris beteg háromszor nagyobb eséllyel kerül börtönbe, mint gyógykezelésre - írja a HealthDay.

Manapság már nem olyan egyszerű ágyat találni valahol egy ilyen beteg embernek. Míg 1955-ben minden 300 amerikaira jutott egy ágy egy pszichiátriai intézetben, addig ez a szám mára 3000-re tehető.
Senki sem állítja, hogy a mai generációban több lenne a bűnöző, mint korábban. Egyszerűen csak arról van szó, hogy ezek a betegek gyakran akaratlanul is túllépik a jó ízlés vagy a közszemérem határait - mondta Pavle. A bíróságon pedig természetesen börtönre ítélik őket, ahol az állapotuk tovább romlik, és kikerülve hajmeresztőbb dolgokat csinálnak majd, mint előtte - tette hozzá.
OrientPress Hírügynökség