Klikkterápia



www.webdoki.hu

Virtuális bizalom

A Synovate Piackutató Kft. 2009 őszén végzett felmérése szerint a web már itthon is a második legfontosabb információforrás az orvossal vagy más egészségügyi szakemberrel való személyes konzultáció mögött. A betegek főként a kínosnak tartott problémák esetén veszik igénybe az anonimitást lehetővé tévő internetes tanácsadást. Amellett, hogy betegségekről, tünetekről olvasnak leggyakrabban, világháló éppen az orvos kiválasztásában játszik még fontos szerepet. A megkérdezettek 84 százaléka ráadásul fontosnak tartaná a szakemberek bevonását az egészségügyi weblapok fejlesztésébe.

A hazai orvostársadalomnak mindössze 6 százaléka tartja interneten is a kapcsolatot betegeivel - derül ki egy másik, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által készített felmérésből. Ez annak ellenére így van, hogy a társadalombiztosítási jelentési kötelezettség miatt a magyar doktorok számítógépes ellátottsága 100 százalékos, ami egyedülálló Európában.

Web páciensek

A Synovate Piackutató Kft. tavaly reprezentatív felmérést végzett az internethasználók körében; néhány e-egészségüggyel kapcsolatos eredmény:

60% gyűjt egészségügyi információkat a világhálón.
11% kért már virtuálisan egészségügyi tanácsot szakembertől.
49% a weben szerzett ismeretek alapján dönti el, orvoshoz fordul-e.
33% szokottegészségügyi szakembert keresnia neten.
4% már receptet is íratott fel online módon.

A rendelkezésre álló informatikai hátteret az e-mailezésen kívül többnyire csak szakmai információk keresésére használják. „A magyar orvosok különösen leterheltek, és szinte minden papíralapú, így nincs olyan tényező, amely komolyabb internethasználatra ösztönözné őket” - hívja fel a figyelmet Meskó Bertalan. Az angol és magyar nyelven egyaránt publikáló orvosblogger a Debreceni Egyetemen különálló tantárgyként oktatja az internet szerepét a gyógyításban. A orvostanhallgatók megtanulnak válaszolni az „e-páciensek” kérdéseire, megítélni egy szakmai weboldal minőségét, vagy lerövidíteni a munkaidejüket az online eszköztárak segítségével.
Az internetes jelenlét fokozásában egyelőre elsősorban a magánpraxisokat fenntartók járnak az élen. Az Ent House Budapest fül-orr-gégészeti magánrendelő szakemberei például blogot vezetnek, illetve a Facebookon és a Twitteren egyaránt aktívak. Tapasztalataik szerint a betegek egy jó részét a virtuálisan megalapozott bizalom vezeti el hozzájuk. Az internetes megjelenéséért felelős szakorvos, Horváth Tamás szerint e kommunikációs csatorna kiváló a meglévő páciensekkel való kapcsolattartásra is. Az egészségügyi weblapokról szóló 2002-es uniós ajánlás is hangsúlyozza azonban, hogy az internet által kínált információ soha nem váltja ki a megfelelő szakemberrel való személyes konzultációt. A félreértések, illetve a helytelen tájékoztatás hatására a beteg félrekezelheti magát, mint ahogyan a szilárd meg­győződéssel érkező páciens téves öndiagnózisának leküzdése is komoly nehézséget okozhat a rendelőben. Ráadásul gyakran a valódinál jóval súlyosabb bajokat diagnosztizálnak. A virtuálisan felfokozott hipochondriának pedig már neve is van: cyberchondria. Az amerikai Microsoft az e jelenséget vizsgáló 2008-as tanulmányában megállapította, hogy a netes olvasgatás alapján a fejfájás mint tünet mögött például százszor gyakrabban lehet agydaganatra következtetni, mint ahogy az valóságban előfordul.

Beteget jelentenek

Fontos lenne a hazai egészségügyi intézmények közötti adatáramlás, ám ez a digitális nyilvántartás hiányosságai miatt nem biztosított. A laboreredmények például nem jutnak el szükségszerűen a háziorvostól a specialistához, így előfordul, hogy meg kell ismételni egyes vizsgálatokat. Ennek kiküszöbölésére 2008-ban három magyarországi régióban zajlott átfogó kísérleti program egy intézményközi információs rendszer kialakítására. Ennek továbbfejlesztése és országos kiterjesztése azonban függőben maradt. A kórtörténetek megosztását segítette volna az elektronikus TAJ-kártya 2010-re beharangozott bevezetése is, ám a válságra hivatkozva tavaly elmaradtak a tervezett pályázati kiírások.
Zeisler Judit (Forrás:Figyelő)