Bizarr kutatás: mennyire menő Hitler?



inforadio.hu

Mennyire menő Hitler? - ezt a kérdést is feltette dolgozóinak a brit egészségügyi szolgálat (NHS). A bizarr kutatással azt szerették volna kideríteni, melyek a legfontosabb vezetői tulajdonságok a szigetország mentősei szerint - adta hírül a Daily Telegraph.

Az egészségügyi szolgálat összesen hét kérdést tett fel alkalmazottainak: a mentősöknek egytől ötig terjedő skálán kellett bejelölniük, mennyire tartják menőnek Gordon Brown volt brit miniszterelnököt, Fabio Capello angol szövetségi kapitányt, valamint a náci diktátort. A dolgozóknak össze kellett hasonlítaniuk, mennyire "cool" Hitler a saját főnökükhöz képest, és azt is el kellett dönteniük, vajon menő dolognak számítana-e, ha a szolgálatnak homoszexuális vagy afroamerikai vezetője lenne.

A kérdőívet a West Midlands-i mentőszolgálat 3300 dolgozója töltötte ki április végén. A felmérés a Daily Telegraph információi szerint egy átfogó, tízezer font összköltségű kutatás része. "Ezekre a kérdésekre azért akartunk választ kapni, hogy megtudjuk, mentőseink szerint milyen tulajdonságai vannak egy jó vezetőnek. A felmérésben szereplő történelmi személyiségek és mai közszereplők ugyanis más-más vezetői stílust képviselnek" - mondta el a lapnak az NHS szóvivője, aki azt azért elismerte, hogy Hitlernél jobb példát is választhattak volna.

A kutatás heves tiltakozást váltott ki Nagy-Britanniában. Fiona McEvoy, a brit adófizetők szövetségének egyik munkatársa szerint nem szabad ilyen felmérésekre pocsékolni az adófizetők pénzét. "Nyilvánvaló, hogy mit gondolnak az emberek Hitlerről, egy ilyen kérdésnek semmi értelme nincs. A brit emberek nem azt akarják tudni, mennyire számítanak menőnek a különböző vezetők, hanem azt szeretnék, hogy megfelelőek legyen az egészségügyi szolgáltatások" - nyilatkozta.

Az egészségügyi szolgálat dolgozói is felháborodtak a kérdéseken: "Sokkal hasznosabb dolgokra is költhették volna ezt a pénzt" - mondta Steve Jetley, az NHS korábbi alkalmazottja, aki jelenleg azért kampányol, hogy a shropshire-i egészségügyi centrumban dolgozók létszámát ne csökkentsék. Jetley egy honlapot is elindított, a www.howcoolhitleris.net oldalon osztja meg az internetezőkkel a bizarr kutatás részleteit.