Vecsei Miklós: Lelki sérülés is éri az árvízkárosultakat



inforadio.hu

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is segít az árvíz miatt bajba került embereknek és a gátakon dolgozóknak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a szervezet alelnöke. Vecsei Miklós szerint az embereket ilyenkor az anyagi károkon kívül súlyos lelki sérülések is érik.

Mindig százalékokban mérik a pusztítást árvíz idején, ugyanakkor keveset beszélnek arról, hogy milyen belső károk érik az embereket ilyenkor - mondta az Info Rádió Aréna című műsorában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

A hírekben nincs benne, hogy milyen elköltözni otthonról, otthagyva a kedvenc könyvet, vagy ottfelejtve a gyógyszereket. A nagy dráma mellett az ilyen aprónak tűnő, de nagyon fontos dolgok nem jelennek meg. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat amellett, hogy a gáton dolgozókat ellátja élelemmel, ezekre a problémákra is figyelmet fordít - tette hozzá Vecsei Miklós

Azt lehet látni, hogy ebben a kétségbeejtő időszakban, az egyébként is kétségbeesetteket a mostani árvíz másképp érinti, mint az előző évek hasonló helyzeteiben. Nagyon megrogytak ugyanis az emberek, és ez a katasztrófa még tetézi is a bajt - fejtette ki az alelnök.

Jó látni azonban, hogy a sok külföldi árvíz és földrengés után itthon nem fáradnak bele az emberek a rossz hírekbe, hanem odafigyelnek egymásra. Sokan jelentkeztek, hogy befogadnánk, segítenének kitelepített családokat - közölte Vecsei Miklós.

Az is gondot okoz, hogy épp a legszegényebb területeken pusztít az árvíz, Borsodban, Baranyában, ahol eddig is a legrosszabb helyre épült házak álltak - jegyezte meg a szeretetszolgálat munkatársa.

Abban reménykedünk - tette hozzá - hogy ezeknek a kilátástalan helyzetben levőknek, megfelelő támogatással a nagy rossz jobbat hoz: és esetleg új ház épülhet nekik, jobb helyen.

A Máltai Szeretetszolgálat azonban egyelőre csak adományokból gazdálkodhat - mondta Vecsei Miklós, aki szerint talán akkor változhat a helyzet, ha lesz kormányprogram, és a nemzeti segélyvonalra összegyűlő pénzt szétoszthatják a karitatív szervezetek között.

Az alelnök elmondta azt is, hogy az újjáépítés meghaladja a karitatív szervezetek lehetőségeit, így ezek csak az ügyintézés lebonyolításában tudnak közreműködni, ha az önkormányzat magára marad.

Az indulatok elszabadulnak, ha a média bejelenti például, hogy a kormány kétmilliárd forintot ad kárelhárításra, és az egyszerű ember megkérdezi, hogy hol az a sok pénz, amikor neki csak pár százezer jutott. A segélyszervezetek az ilyen helyzetek megoldásában segíthetnek - fejtette ki az alelnök.

Vécsei Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy most még nem tudnak bútort, vagy ruhaneműt szállítani szervezetek a katasztrófa sújtotta területekre, mert egyelőre az életek mentése és a kárelhárítás fontosabb. A tárgyi adományokat csak néhány hét múlva kezdhetjük el osztani - mondta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.