Videojátékok segíthetnek a vak gyerekeken



www.orientpress.hu

A Nevada Egyetem tudósai videojátékokkal szeretnék segíteni a vak gyerekeket abban, hogy ne maradjanak ki az aktív sportokból. A VI Fit nevű program keretein belül olyan ingyenesen letölthető játékszoftvert fejlesztettek ki, amelyet mozgásérzékelőkkel lehet irányítani - így a hátrányos helyzetű kicsik is sportolhatnak, és veszélybe sem sodorják magukat közben.

A látás hiánya elszigeteli a gyerekeket a fizikai aktivitástól, ami akár egészségügyi problémákat is okozhat - mondta Eelke Folmer. Megfigyeltük, hogy a gyengénlátó kisgyerekek és fiatalok körében magas az elhízás aránya, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy nem tudnak biztonságosan sportolni - tette hozzá.

Az újonnan kifejlesztett játékok elődei a népszerű, mozgásérzékelőkre támaszkodó videojátékok. Tovább kellett azonban fejleszteni őket ahhoz, hogy a vizuális ingerek érzékelése nélkül is alkalmazhatóak legyenek.

A tenisz és bowling szoftvereket is mozgásérzékelős 'botokkal' kell iránítani, a megfelelő irány megtalálásában azonban a gyerekeket hang- és vibrációs jelzések irányítják - írja a Medical News TODAY.