A stressz a vezetők réme



nol.hu

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség munkavédelmi felmérése szerint a pszichoszociális kockázatok, a stressz, az erőszak és a zaklatás egyre nagyobb aggodalomra adnak okot az európai szervezetekben. Az új és újonnan felmerülő kockázatokról szóló európai vállalati kutatás szerint a pénzügyi válság során az európai vezetők 79 százaléka lett veszélyeztetett a munkahelyi stressz miatt, ami gátat szab a cégek termelékenységnek.

A probléma azért is aggasztó, mert a vállalkozások csupán 26 százalékában vannak érvényben intézkedések a stressz leküzdésére.

A felmérésből az is kiderül, hogy a vezetők 42 százaléka szerint az egyéb biztonsági és egészségvédelmi kérdésekhez képest a pszichoszociális kockázatokat nehezebb kezelni. A problémák hatékony megoldását főként a tudatosság hiánya és az gátolja, hogy a témát kényes kérdésként kezelik.

Az ESENER eredményei szerint a munkavállalók részvételével sikeresebb a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági intézkedések végrehajtása. Különösen a kisebb létszámú munkahelyeken játszik fontos szerepet az alkalmazottak bevonása a pszichoszociális kockázatok kezelésébe. A munkavállalóikkal konzultáló vállalkozások körülbelül kétszer olyan gyakran vezetnek be intézkedéseket az ilyen kockázatok, vagyis az erőszak, a stressz és a zaklatás kezelésére, mint azok, amelyek a munkavállalók bevonása nélkül alakítják ki kockázatkezelési tervüket.