Zeneterápiával fejlesztik a sérült gyerekeket



www.weborvos.hu

A tervek szerint a Sound beam hetente három nap az iskola rendelkezésére áll, a fennmaradó időben pedig öt alapítvány használja.

Egy fizikai kontaktus nélkül megszólaltatható zeneterápiás eszköz, a Sound beam (hangnyaláb)is segíti a jövőben a sérült gyerekek képességeinek fejlesztését a kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központban. A Sound beam használatát a kaposvári pedagógusoknak, zeneterapeutáknak a somogyi megyeszékhely testvérvárosából, az angliai Bathból érkező Jason Thornton, az ottani Filharmonikus Zenekar művészeti igazgatója és karmestere tanítja meg. A héten 15-en ismerkednek az eszközzel.

Leon Theremin orosz zeneszerző fejlesztette ki az 1920-as években, az eszközt ma már a világ több mint 2000 intézetében használják. Lényege, hogy ultrahangos szenzorok érzékelik a mozdulatokat, s azokat digitális jelekké, zenei hangokká alakítják át.

A szerdán kezdődött tanfolyam résztvevői e terápiás eszköz segítségével is fejlesztik majd a fizikailag vagy mentálisan sérült gyerekeket, akik a tapasztalatok szerint a zene és a hangok hatására könnyebben teremtenek kapcsolatot.

A másfél millió forintos eszköz a két testvérváros és a Lions Klub helyi szervezetének közreműködésével jutott el Kaposvárra. A tervek szerint a Sound beam hetente három nap az iskola rendelkezésére áll, a fennmaradó időben pedig öt alapítvány használja.