A kormány új pszichiátriai központ létrehozását tartja szükségesnek



www.webdoki.hu

Súlyos hiányosságokat tártak fel a pszichiátriai ellátásban - derült ki az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén. A tárca szerint újra kell szervezni a pszichiátriai szakma országos intézetét.

Nem valószínű, hogy a Lipót újra megnyitná kapuit a betegek előtt, de Cserháti Péter, a szaktárca helyettes államtitkára szerint létre kell hozni egy új központot a pszichiátriai betegeknek. Az országos intézet bezárása ugyanis a tárca álláspontja szerint súlyos hiba volt. Cserháti Péter úgy fogalmazott, hogy hullanak ki a csontvázak a szekrényből. Itt is kiderült, hogy úgy zártak be egy központot, hogy nem gondoskodtak minden betegről. Az intézkedés után negyedével csökkent a pszichiátriai ágyak száma az országban, ezzel Európában a 23. helyre kerültünk. Csak Olaszország és Ciprus kullog mögöttünk.

Súlyos hiányosságok vannak a gyermekpszichiátria területén is az intézkedés után. Ezt Szabó Máté ombudsman is megerősítette. A gyermekek csaknem 16 százalékának van valamilyen pszichiátriai problémája, miközben az ország hét régiójából háromban egyáltalán nincs gyermekpszichiátria. Németh Attila, az Országos Pszichiátriai Központ vezetője azt mondta, szeptemberben 20-25-en kerülnek ki az Igazságügyi Elmeszakértői Intézetből, egyelőre nem tudni, hová mehetnének. Lejár a büntetésük, de nincs olyan intézmény, amelyik az ön- és közveszélyes bűnelkövetésre hajlamos betegeket kezelni tudná.

Jelenleg is tart a vita a bizottságban, egy fideszes javaslat szerint ki kell vizsgálni, ki a felelős azért, hogy ilyen gyorsan és átgondolatlanul zárták be a Lipótot, és egyáltalán mi értelme volt a lépésnek. Érdekesség, hogy szocialista képviselők nem szólalnak fel az ülésen.

MR1-Kossuth Rádió - Király Erzsébet