Kell egy új OPNI?



www.weborvos.hu

Bár határozott ígéret nem hangzott el, de a meggondolás szóba került az egészségügyi bizottság ülésén.

A pszichiátriai zavarok mértéke elérte a népbetegség szintjét, miközben romokban hever a hazai pszichiátriai ellátás az OPNI szétverése óta - hangzott el többek között a parlament egészségügyi bizottságának mai ülésén, ahol a pszichiátriai ellátás helyzetéről, válságkezelési lehetőségeiről volt szó.

A bizottság ülésén elsőként Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes egészségügyi államtitkára adott összefoglaló tájékoztatást a szakma és a betegellátás helyzetéről, vázolva a kormányzati elképzeléseket. (A kép Szabó Máté ombudsman, illetve a pszichiátriai szervezetek, intézmények vezetőinek hozzászólásával vált teljessé.)

A már ismert tényezőkön túl (ágyszámcsökkenés, orvosok elvándorlása, betegek utcára kerülése és ellátatlansága, gyermekpszichiátria gondjai, addiktológiai és stroke-ellátás visszaesése, stb.) egy még nem publikált tanulmány adataival bizonyította, hogy az OPNI bezárása negatív folyamatokat indított el.
2007 óta ugyanis Európában a 21. helyre estünk vissza az öngyilkossági statisztikában, elsők vagyunk az alkoholizmusban, és jelentős előretörés figyelhető meg a gyógyszeres terápiák irányában: megnőtt a nyugtatók, antidepresszánsok forgalma.

A többtényezős, súlyos helyzet egyik legégetőbb orvoslásra váró problémája a bűncselekmény miatt pszichiátriai kényszergyógykezelésre ítélt betegek elhelyezése, derült ki Németh Attila, az Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatójának hozzászólásából. Ősztől ugyanis mintegy 20-25 kényszergyógykezelt kerül ki az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetetből (IMEI), miután lejár a büntetésük - összesen ötvenen-hatvanan lehetnek. (Májusban ugyanis hatályba lépett a Btk. módosítása, amely szerint a kényszergyógykezelés legfeljebb annyi ideig tarthat, amennyi szabadságvesztés kiszabható lett volna az adott bűncselekményért, ha beszámítható lett volna az elkövető.)

Ezért sürgősen létre kell hozni a forenzikus pszichiátriai osztály, vagyis olyan magas biztonságú részleget, ahol kezelni lehet ezeket a súlyosan veszélyeztető magatartású betegeket. Ellátásukra ugyanis nincsenek felkészülve a kórházi pszichiátriai osztályok. (Az IMEI-t egyébként az ország szégyenfoltjának, nemzetközileg botrányosnak minősítette maga az intézmény vezetője, idézte őt az ombudsman.)

Szintén égető gondként megoldásra vár a gyermek- és serdülő pszichiátriai ellátó rendszer kialakítása, amelynek Nagy Kálmán (KDNP) szerint nincs irányítása, nincs progresszív ellátási szintje.

Kevés a közvetlen betegellátásban dolgozó pszichiáter, gyermekpszichiáter és klinikai szakpszichológus, pszichiátriai szakápoló. Százezer lakosra például mindössze két pszichiáter jut, ezért kiemelt hiányszakmának kell minősíteni - javasolta Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, aki azonnali kormányzati lépéseket sürgetett a szakemberhiány enyhítésére.

A területlefedő pszichiátriai hálózatot hungarikumnak minősítette Harmatta János, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium elnöke, aki szerint ennek köszönhető, hogy nem omlott össze az ellátás. Igaz, ez a hálózat is fokozatosan leépül, forrásmegvonást szenved el a kórházakhoz történő integráció miatt.

Mikola István, a bizottság elnöke szerint meg kell vizsgálni, mi volt az oka az OPNI viharos bezárásának, milyen "rontó szándék" vezetett az ellátás szétzilálásához, kié a felelősség a mára kialakult helyzetért. Mikola István azért tartja fontosnak a szaktárca részéről a vizsgálatot, hogy ezek az erők ne keresztezhessék ismét a jelek szerint felépülő ellátást.

Megosztottság jellemezte a pszichiátriai szakmát az OPNI bezárása idején, ugyanis voltak, akik az országos intézet megszüntetésétől előnyöket vártak, fogalmazott a bizottság ülésén Nagy Zoltán, az OPNI utolsó igazgatója, aki szerint nem szabad szétdarabolni az ellátást, egyetlen egységként kell kezelni.

A szakma javaslata szerint a megszűnt OPNI - mint gyógyítási, oktatás, kutatás és szervező központ - helyett megfelelő kompetenciákkal bíró szervezet létrehozása szükséges. Ennek kiinduló alapja az Országos Pszichiátriai Központ lehet, amely ugyan jelenleg négy státusszal, két irodában működik. A helyettes államtitkár nem mondott határozott igent: véleménye szerint meg kell gondolni egy központi intézet felállítását, ám mindez csakis szakmai egyeztetéseket követően kerülhet szóba.

Forrás: Weborvos - Sándor Judit