Forrongó pszichiátria



elitmed.hu

Interjú Jean-Yves Feberey francia pszichiáterrel. A demokrácia és a pszichiátria kapcsolatáról, s hogy a pszichiátria kontrollt gyakoroljon-e a betegek felett, vagy inkább szabadságukban segítse-e őket.

- Vannak-e még problémák Franciaországban a pszichiátria demokratikus jellegével?

- Erre azt tudom felelni, hogy nem még mindig, hanem már megint vannak. A francia pszichiátria nagy átszervezéseken ment keresztül, például sok ambulanciát bezártak. Eközben sokat változtak a törvényi keretek is - fontos mérföldkő volt, hogy 1985-ben törvény született a kényszerkezelés szabályozásáról. Az utóbbi években azonban, elsősorban pszichiátriai betegek által elkövetett néhány kriminális esemény miatt, teljesen megváltozott a politika. 2008-ban, amikor Grenoble-ban egy pszichiátriai beteg gyilkosságot követett el, Sarkozy elnök nagyon kemény beszédet mondott, amelyben "gumiszobákat" és "rácsokat" ígért. Franciaországban soha nincs pénz arra, hogy segítsenek az embereknek, de erre a célra rövid idő alatt nagyon komoly összeget fordított a kormány.
Azóta a pszichiátriával kapcsolatos politika alapvetően biztonsági problémákon alapul. A pszichiáterek részéről pedig gyenge az ellenállás, elsősorban azért, mert a pszichiátria vezető személyiségei egyetemi professzorok, akik gyógyszerekkel, a gyógyszerkutatásban dolgoznak, vagyis inkább a pszichiátria biológiai oldalán, és nehéz rávenni őket, hogy harcoljanak a pszichiátrián belüli viszonyok demokratizálásáért.

- Egyetért-e azzal, hogy egy általános krízishelyzet alakult ki, mivel a pszichiátria túlságosan közeli kapcsolatba került "az agy évtizedével" és az ezzel kapcsolatos üzleti érdekekkel?

- Alapvetően igen. Bár nyilvánvalóan nem minden francia pszichiáterre igaz, hogy nem érdekli a pszichiátria demokratikussága, alapvetően ez a fő tendencia.

- Hogyan érzi magát itt Magyarországon. Mi a véleménye a Közösségi Pszichiátriai Centrumról?

- Nagyon tetszik, már másodszor járok itt, és az élményeim alapján nagyon aktív közösségi pszichiátria zajlik itt. Sokakkal beszéltem, és úgy tűnt, hogy a betegek és az itt dolgozók is örülnek, hogy itt lehetnek. Ez a központ nyitott a város, a művészetek felé, és sok különböző tevékenység zajlik, eltérően a francia központoktól, amelyeknek általában saját jellemző tevékenysége, profilja van.
Jövőre ismét szeretnénk eljönni.

- Nagyon hasznos hallani, hogy hasonlók a problémáink. A Lelki Egészség Fóruma is a pszichiátrián belüli demokratikus változásért, a biológiai koncepció, az aszimmetrikus orvos-beteg kapcsolat és a kontroll dominanciája ellen küzd, és jó, ha olyan nemzetközi kapcsolataink vannak, ahonnan támogatást kaphatunk.

- Bár Franciaországban Sarkozy elnök 2008-as beszéde nagyon erős ellenállást váltott ki - 1000 ember részvételével volt tiltakozó találkozó Párizshoz közel - nincs egy egységes szervezet, erre mindenképpen nagy szükség lenne.

- Köszönöm a beszélgetést.