Talált pénz: eladnák a bezárt kórházak antik értékeit



www.webdoki.hu

Értékesítené a bezárt kórházakban talált antik tárgyakat az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI); a szervezet azóta már menesztett vezetője, Kárpáti Zsuzsa ehhez nemrég kérte a szakminisztérium hozzájárulását - írta a Magyar Nemzet szombaton.

A lap szerint a listán szerepelnek egyebek között az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) f?igazgatói szobájából származó barokk bútorok - amelyeket körülbelül egymillió forintra értékeltek -, egy XVIII. századi, 4 karátos aranylemezekkel díszített, kézi faragású óra és egy Bösendorfer zongora is. Úgy tudják, az EKI mintegy 100 olyan ingóságot értékeltetett fel igazságügyi szakértővel.
Kárpáti Zsuzsa a lapnak annyit mondott, hogy útmutatást várva írt levelet a tárcának, azt szerette volna megtudni, mik a terveik az értékesebb vagyontárgyakkal, mert az EKI-nek - mint a megsz?nt kórházak jogutódjának - feladata közé tartozik a feleslegessé vált vagyontárgyak hasznosítása.
A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy három évvel ezelőtt több nagy kórházat bezárt az előző egészségügyi kormányzat, köztük az OPNI-t, a svábhegyi gyermekgyógyintézetet és a Szabolcs utcai Országos Gyógyintézeti Központot, azt ígérve, hogy az ingatlanokat értékesítik, s a befolyó pénzt egészségügyi fejlesztésekre fordítják. Eddig azonban egyetlen épületet sem adtak el, viszont hatalmas összegeket költöttek ?rzésükre.
A lap szerint az ingó vagyon nagy részének is lába kelt időközben, ugyanis a bezárt intézmények ingó vagyonának könyv szerinti értéke több milliárd forint volt, az EKI-hez pedig már csak néhány százmillió forint értékű vagyon került.
PrivátBankár