A spórolás beteggé tehet




www.vg.hu

A legtöbb európai országban a megszorítási intézkedések hivatalosan csak érintőlegesen vagy egyáltalán nem vonatkoznak az egészségügyi ellátórendszerekre.

A takarékosságnak azonban szakemberek szerint több oknál fogva is érzékelhető negatív hatása lesz a lakosság egészségi állapotára. Az egyik ilyen, hogy az ígéretek ellenére a lefaragások fű alatt mégis érintik a szektort.

A brit nemzeti egészségügy rendszer (NHS) átalakítása körül például éles vita robbant ki, miután kiderült, hogy London kifejezett ígérete ellenére 10 ezer munkahely leépítését tervezi az ellátási rendszerben, illetve takarékossági megfontolásból a korábbinál sokkal nagyobb szerepet juttatna a háziorvosoknak.

A British Medical Journal kutatói szerint azonban a költségvetési megszorítások még abban az esetben is súlyosan érinthetik a lakosság egészségügyi színvonalát az illető országban, ha a takarékosság nem csupán rejtve, de valóban egyáltalán nem érinti közvetlenül az ellátórendszert.

Magyarországon a jelek szerint az idei költségvetési törvényben kiszabott kerettel kell beérnie az egészségügynek, miután a kormány tartani kívánja magát a 3,8 százalékos hiánycélhoz, és a gazdasági fellendülés is várat még magára. Az Egészségbiztosítási Alap költségvetése feszített, a kórházakra jutó összeg a két évvel ezelőttivel, a gyógyszerek ártámogatására jutó pedig a tavalyival azonos.