Őrizetben az idősotthonokat illegálisan működtető férfi




hvg.hu

A férfi idén januárjától egy időseket elhelyező alapítvány kuratóriumi tagjaként jogosulatlanul vett át több millió forintot, melyet saját célra fordított. Mint azt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: emellett úgy kötötte meg az ellátási szerződéseket és helyezte el az otthonokban az időseket, hogy arra nem rendelkezett engedéllyel.

Az áldatlan állapotokat a lakosok a vecsési önkormányzatnak és a területileg illetékes Államigazgatási Hivatalnak is jelentették, beszámolva arról, hogy az intézményekben elhelyezett személyeket rossz körülmények között tartották, nem biztosították nekik a megfelelő ellátást, ami miatt többüket kiszáradás fenyegetett.
A. Róbert a hatóság jelzése, és bírságok kiszabása ellenére sem hagyott fel a tevékenységével, s végül múlt hét csütörtökön a Fővárosi Önkormányzat kísérőkkel és orvosokkal kiszállt az idősotthonokhoz, s az előzetesen leszervezettek szerint átköltöztették őket más intézményekbe. A. Róbert ellen pedig többrendbeli csalás, valamint foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt eljárást indított - őrizetbe vétele mellett. A férfit őrizetbe vették, és a bíróságnál kezdeményezték előzetes letartóztatásba vételét is.

A Monori Rendőrkapitányság - mint azt közölték - az igazságügyi szakértőket von be az ügy részleteinek felderítésére, és vizsgálja, hogy az ügy kapcsán más személyek felelőssége felmerülhet-e.
Az Államigazgatási Hivatal részéről pedig arra kérték az embereket, hogy mielőtt hozzátartozójukat elhelyeznék valamelyik intézetben, nézzék meg a www.aszf.hu oldalon, hogy van-e engedélye. Az emberek egyébként az intézményekbe belépve is meggyőződhetnek arról, hogy az rendelkezik-e a megfelelő papírokkal, az erről szóló tanúsítványt ugyanis - kötelezően - a bejárat közelében kell kifüggeszteni.