Ne az új Lipóttal kezdjék! Levelet írtak a pszichiátriai gondozók




www.vg.hu

Lehetetlen körülmények között dolgoznak és hamarosan talán be is zárnak a Pszichiátriai Gondozók, megmentésük előbbre való feladat, mint az új Lipót kialakítása - olvasható a Magyar Pszichiátriai Gondozók Regionális Egyesülete közleményében.

A Magyar Pszichiátriai Gondozók Regionális Egyesülete (MPGRE) levélben fordult Dr. Cserháti Péter egészségügyi helyettes államtitkárhoz, hogy javaslatot tegyen a pszichiátriai járóbeteg-ellátás krízishelyzetének kezelésére. A körülbelül tíz éve tartó, folyamatos finanszírozási elvonások ugyanis az ellátásban súlyos károkat okoztak, elsősorban az ambuláns, járóbeteg-ellátást érintően.

A pszichiátriai járóbeteg-ellátás nagy részét a pszichiátriai gondozók végzik az ország egész területén. Az utóbbi évek egészségügyi intézkedései miatt azonban működésük ellehetetlenült, ezzel veszélybe került a betegellátás hatékonysága. A gondozók képviselői úgy vélik, hogy nem a Lipóttal és az ágyszám-bővítéssel kell kezdeni a lélekgyógyászat megmentését! A járóbeteg-ellátással kell kezdeni, ahol a mentális és szenvedélybetegek nagy többségét látják el. A magas színvonalú járóbeteg-ellátás segít a kórházak kiváltásában. Fontosnak tartják, hogy a kormány egyeztessen velük a pszichiátriai szakma égető kérdéseit illetően és a tárgyalásokban ne csak a kórházi ellátást képviselő vezetők vegyenek részt.

Az elmúlt években számos településen olyan, addig jól működő pszichiátriai gondozók szűntek meg, amelyek az ellátásban meghatározó szerepet játszottak. Az ózdi Pszichiátriai Gondozót például egyik napról a másikra bezárták, több száz betegnek kell azóta Miskolcra bejárnia ahhoz, hogy legalább a gyógyszeréhez hozzájusson. Arról már nem is álmodhatnak a betegek, hogy a korszerű szakmai követelményeknek megfelelően pszichoterápiához is hozzájussanak, hiszen a megmaradt gondozókban napi 30-60 beteget lát el egy orvos. Pedig a jól gondozott betegeknél kórházi beutalásra ritkán, csak speciális esetekben kerül sor, a pszichiátriai gondozók működése a mai ellátás nagyon korszerű és költség-hatékony eleme.

A pszichiátriai gondozók és az országosan legtöbb helyen rájuk telepített pszichiátriai szakellátások elégtelenül, a normalitás határain túl teljesítenek, jelenleg az ellátás fennmaradását tekintik rövid távú célként. A májusi 184/2010 sz. Kormányrendelet tükrében azonban ez is csak 2010. október 1-jéig tartható, ekkor ugyanis az évek óta csökkenő gondozói bázis-finanszírozás kompenzáció nélkül végképp megszűnik, vélhetően jelentős zavart keltve a pszichiátriai ellátás teljes spektrumában. Mindez a folyamat ellentétes az Egészségügyi Törvényben leírt betegjogokkal, a Lelki Egészség Országos Programjában megfogalmazottakkal, valamint az Európai Uniós elvekkel és gyakorlatokkal.

A szakmában a lakosság közeli járóbeteg-ellátás elsorvasztása ellentétes a jelenlegi egészségügyi vezetés szolgáltatási szerkezettel kapcsolatos elképzelésével is. Az MPGRE szerint a siralmas helyzetben lévő járóbeteg-ellátás okozza a legnagyobb gondot a betegellátásban, megelőzve bármilyen ágyszám fejlesztést, akár még a fekvőbeteg háttér nélküli országos intézet felállítását is. A több sebből vérző pszichiátriai szakma számos helyen igényel jobbító beavatkozásokat. A véges anyagi lehetőségek miatt e beavatkozásokat illetően prioritási sorrendet kell felállítani.

"Az egészségügyi vezetésnek be kellene vonnia a tárgyalásokba a pszichiátriai járóbeteg -ellátást valójában végzőket e krízis helyzet megoldása érdekében. Fontos lenne továbbá az eddigi gondozói finanszírozás fenntartása az év utolsó negyedére is, a pszichiátriai járóbeteg -ellátás összeomlásának elkerülése érdekében. Szükségesnek látjuk az ezzel párhuzamos szakértői tárgyalások megkezdését az ellátás, ezen belül elsősorban a lakosság közvetlen környezetében lévő gondozók szerkezetének, finanszírozásának meghatározása, szükség esetén átalakítása végett. E tárgyalások hatékonyságának érdekében továbbá elkerülhetetlennek tartjuk a mostoha körülmények ellenére magas szinten tevékenykedő kollégáink képviselőinek közvetlen bevonását egyesületünk delegáltjaiként" - hangsúlyozta az MPGRE elnöksége.
Szerző: Világgazdaság Online