Újra kinyithat a Lipót




www.dunatv.hu

A 2007-ben bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet újranyitásának szükségességéről beszélt a Fidesz egészségpolitikusa. Pesti Imre szerint szükséges egy új, központi pszichiátria létrehozása, mert az OPNI bezárásával kár érte a pszichiátriai ellátást.

"Ezekkel a betegekkel az egészséges társadalom nem szívesen foglalkozik" - ezt még Nagy Zoltán, az OPNI főigazgatója mondta 2007 februárjában, amikor a 890 fekvőbeteget ellátó intézmény megmaradása mellett tüntettek. Akkor 100 orvos és 400 ápoló dolgozott Lipótmezőn.

A kórházat végül mégis bezárták, de elképzelhető, hogy egy új országos pszichiátriai ellátóhely újra létrejöhet. Pesti Imre, a Fidesz egészségpolitikusa azt mondta: az OPNI bezárásával nyilvánvalóan kár érte a pszichiátriai ellátást, ami nem maradhat így.

Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára még június közepén az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén közölte: hiba volt bezárni az OPNI-t, ez az intézmény az ideggyógyászati tudomány teljes spektrumát lefedte. Mikola István, a bizottság fideszes elnöke pedig azt kérte a tárca jelenlévő képviselőjétől, derítse ki, kinek és milyen okból állt érdekében az OPNI bezárása, mi indokolta a nagy múltú intézmény bezárását, és legfőképpen azt, hogy ezért kit terhel a felelősség.