Színlelte a családirtó hogy egészséges




www.blikk.hu

MAGYARORSZÁG - Szinte lehetetlen kiszűrni az orvosoknak az ön- és közveszélyes betegeket! - véli dr. Gaszner Péter pszichiáter, aki szerint ezek az emberek megjátszhatják, hogy semmi bajuk sincs. Az ácsi családi mészárlás elkövetője, Cs. Krisztián (†28) készült a tettére, de öngyilkossági kísérlete után nem tarthatták bent a pszichiátrián.

Kivégezte a családját


Amint arról a Blikk beszámolt, a tettes megvárta, amíg a családtagok elalszanak. Elsőként élettársával, Máriával (†27) végzett, összesen 12 késszúrással. A nő felkelt az első szúrásnál, a vérnyomokból kiderül, hogy dulakodtak. A férfi, miután megölte párját, a szomszéd szobában folytatta a vérengzést. Párja gyermekeit, Márkot és Eriket álmukban lepte meg. Velük 80 döféssel végzett. Ezután megmosdott, levetette a véres ruháit, majd felakasztotta magát.
- Lehet egy hirtelen impulzus következménye is az öngyilkossági kísérlet, amelyet a beteg később megbán - magyarázta dr. Gaszner Péter pszichiáter. - Ám a kezelőorvosnak akkor is nagyon nehéz dolga van, ha fennáll annak a gyanúja, hogy valóban pszichés betegséggel küzd a páciens. Ugyanis minden állampolgárnak joga van ahhoz, hogy saját felelősségre, szabad akaratából távozzon, úgy, ahogyan a tragédiát megelőzően Cs. Krisztián is tette. Akarata ellenére bent tartani pedig csak akkor lehet valakit, ha kétséget kizáróan bizonyítható, hogy a beteg közvetlen veszélyeztető állapotban van. Ha színleli az egészséges állapotot, ilyenkor a pszichiáter szinte semmit sem tehet.
Értesüléseink szerint a két gyermek vér szerinti apja, aki egy almásfüzitői benzinkutas meggyilkolásáért ül börtönben, rosszul lett, amikor meghallotta a tragédia hírét. Az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, hogy az elítélt egészségi állapotáról nem adhatnak információkat, de ilyen esetekben, ha szükséges, a fogvatartott igénybe veheti pszichológus segítségét.

K. Sz.-B. A. Zs.