Néhány beteg még visszajár az OPNI kiüresedett épületéhez

www.dunatv.hu

Lapinformációk szerint még az idén kiderül, hogy mire használhatják a két évvel ezelőtt bezáratott Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet épületét. Az egészségügyi tárca közben egy új Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet létrehozásán dolgozik, csak azt nem tudni még, hogy ezt hová tervezik. Az OPNI-ba egyébként még mai is visszajárnak az egykori betegek.

A Lipótmezei intézet főkapuja évek óta zárva van.
- Régi betegek járnak vissza? – hangzik a riporteri kérdés.
- Elvétve...
- De azért szoktak még jönni?
- Persze, némelyik nem is tud hova menni...

A főépületet őrző biztonsági őr is látott már visszatérő beteget.
-  Kötötte az ebet a karóhoz, hogy igenis ő tudja, itt kezelték, most volt itt egy éve. Mondom, uram, az már régen volt – meséli.

- Kvázi lefejezték a magyar mentális kérdést, és ezzel annullálták - ezt már a Pszichiátriai Társaság elnöke mondja az OPNI bezárásáról. Úgy véli, jó lenne, ha újranyitnák, de szerinte más problémákkal kellene először foglalkozni.

- Hogyha a pszichiátriai osztályok és a járóbetegellátás, gondozók feltételrendszerei, finanszírozása nem lesz megoldva, akkor további pályaelhagyások lesznek, amely a rendszer összeomlásához vezet – hangoztatta Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Az egészségügyért felelős államtitkárság egy levélben azt írta: most dolgozzák ki az új Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet szakmai profilját. Hogy ez az intézet a hajdani OPNI-ban működik-e majd, arról semmit sem közöltek.

A régi épület igen rossz állapotban van. Állagmegóvó felújítás nem történt rajta, pedig az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet immár két éve áll üresen. A Nemzeti vagyonkezelő Zrt. hétfőre ígért felvilágosítást.