Öncsonkítás pszichés okok miatt kínozzák magukat a tinik

origo.hu

Egy gyermekek körében végzett radiológiai felmérés során amerikai tudósok új öncsonkítási módokat fedeztek fel az érzelmi problémákkal küzdő tinédzsereknél: a fiatalok különböző éles és hegyes tárgyakat, például üveget és tűket juttatnak bőrükbe a saját maguk által ejtett sebeken keresztül.

A vizsgált páciensek testéből összesen 76 apró tárgyat távolítottak el, köztük gemkapcsokat, biztosítótűket, ceruzahegyeket és üvegdarabokat.
Az elmúlt években a tinédzserkori öncsonkítás egyre nagyobb figyelmet kapott a médiában és a különböző egészségügyi kutatásokban. Az öncsonkítás a legritkább esetben végzetes, ám az öncsonkító hajlammal rendelkezők között sokkal gyakoribb az öngyilkosság. Az öncsonkítás leggyakoribb formája az önvagdosás, amikor a beteg egy borotva, kés, vagy más éles tárgy segítségével felületes sebeket okoz saját magának, a fizikai fájdalom ugyanis segít megküzdeni az érzelmi krízisekkel.
A vagdosáson kívül azonban más ismeretlen öncsonkítási módszerek is léteznek, amelyekről a szülők és az orvosok gyakran nem is hallottak. A mostani kutatás célja, hogy felhívja a figyelmet az öncsonkítás ismeretlen módjaira, és segítse a problémákkal küzdő tinédzserek hozzátartozóit a tünetek felismerésében.
A mostani kutatásban összesen 600 önkéntes vett részt, akiket valósidejű ultrahanggal és fluoroszkópiával (ez tulajdonképpen egy valósidejű röntgen) vizsgáltak. A tudósok összesen 11 betegnél találtak olyan tárgyakat a bőrbe ágyazódva, amelyek csak szándékosan kerülhettek oda.
"Az első lépés természetesen a beágyazott tárgy eltávolítása, ezt követi a pszichológiai tanácsadás és az esetleges gyógyszeres kezelés - nyilatkozta Dr. William E. Shiels, a kutatás vezetője - Ehhez azonban az kell, hogy felismerjük a betegséget és ne féljünk tenni ellene."
A legújabb felmérések szerint a felnőtt lakosság 1-4 százaléka okoz rendszeresen fájdalmat magának, a tinédzserek között azonban sokkal magasabb, 23 százalék az öncsonkítók aránya.