Túl későn kezdik el kezelni az Alzheimerkórban szenvedőket?

www.orientpress.hu

A The Lancet egyik kommentárja szerint az Alzheimer-kór kezelése nem lehet eredményes addig, amíg az orvosok nem képesek hamarabb, már a szellemi hanyatlás kialakulása előtt felismerni a betegséget. A szerzők véleménye szerint olyan diagnosztikai módszereket kellene kikísérletezni, amelyek segítségével a kór már az előtt felismerhető, hogy az agyban helyrehozhatatlan károk keletkeznének.

Valószínűleg nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben az összes, az Alzheimer, a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex gyógyítására kifejlesztett, ígéretesnek tűnő gyógyszer kudarcot vallott - olvasható a cikkben. A gyógyszergyárak hiába kezdenek újabb és újabb kísérletekbe, a probléma valószínűleg abban keresendő, hogy mindenáron azokat a betegeket akarják kezelni, akiknek már tüneteik vannak - írták a szerzők.

A szakemberek véleménye szerint akkor lehetne a leghatékonyabban kezelni a betegséget, amikor még nincsenek tünetei. Valószínűnek tartják ugyanis, hogy a memóriavesztés kialakulása és a maradandó szövetkárosodás fellépése előtt a gyógyszerek is jobban hatnának. A probléma csak az, hogy ezt az állapotot nehéz állatokkal modellezni.

Az ilyen irányú tesztek a kutatók szerint már folyamatban vannak. MIvel azonban komplikált problémával állnak szemben, valószínűleg jó néhány év is eltelhet addig, amíg használható stratégiával tudnak előállni.

Forrás: OrientPress Hírügynökség