Egyre több egyetemistát sújtanak komoly mentális problémák




origo.hu

Egyre nő a súlyos mentális problémákkal küzdő diákok száma, ám öngyilkossági gondolatokkal szerencsére egyre kevesebben küzdenek - derül ki egy Amerikában végzett felmérésből.

A vizsgálatot háromezer egyetemistán végezték, akik 1997 és 2009 közt igénybe vették a tanácsadási szolgálatot. A diákokat mentális problémák, öngyilkossági gondolatok és saját személyükre veszélyes viselkedés miatt vonták vizsgálat alá.
1998-ban a tanácsadót felkereső diákoknak a 93 százalékát diagnosztizálták mentális problémával, ugyanezen diákok aránya 2009-ben már 96 százalékra nőtt. Az enyhe vagy súlyos depresszióval küzdő diákok aránya 34-ről 41 százalékra nőtt, míg a pszichiátriai kezelést igénylőké 11-ről 24 százalékra ugrott.

Azonban javulás is megfigyelhető: 1998-ban még 26 százalék, 2009-ben a tanácsra szoruló diákoknak már csak 11 százalékát foglalkoztatták a két beszélgetési alkalom közt eltelt időszakban öngyilkossági gondolatok - ez a számadat tükrözheti az öngyilkosság-megelőzésben, valamint az egyetemi campusokon működő tájékoztatásban és tanácsadásban mutatott fejlődést.

Az elmúlt évben számos erőfeszítést tettek a mentális problémákkal küzdő diákok életkörülményeinek javítására. "Eredményeink alátámasztják, hogy a súlyos érzelmi stresszel küzdő diákok egyre jobb oktatásban részesülnek, és már gyermekkorukban támogatást és tájékoztatást kapnak, amely lehetővé teszi, hogy később nagyobb valószínűséggel tudjanak beilleszkedni az egyetemi oktatásba és életbe, mint az korábban elképzelhető lett volna" - nyilatkozta a Hofstra Egyetem professzora, John Guthman.