Kodeintartalmú gyógyszerek be kellene tiltani?

hvg.hu

A kodeintartalmú gyógyszerek alkalmazásának korlátozására, illetve a hatóanyag forgalomból történő kivonására szólítja fel az iparágat, illetve felügyeleti szerveket két kanadai kutató. Eközben a brit gyógyszerfelügyelet bizonyos ilyen jellegű szerek forgalmazását szigorítja. Melyek ezek a gyógyszerek, mire valók és hogyan kezeli őket a magyar szabályozás?

A kodein hatóanyagként köhögés- és fájdalomcsillapító gyógyszerekben fordul elő, hatását úgy fejti ki, hogy csökkenti a köhögés- és légzőközpont ingerlékenységét, miközben a hörgők izomzatát elernyeszti. Magyarországon egyetlen, gyermekek számára készült szirup kivételével csak vényköteles formában hozzáférhetőek ezek a gyógyszerek.

A kodeinalapú szerek alkalmazása már hosszú ideje ellentmondásos: a normál gyógyszerek és a kábítószerek határmezsgyéjére eső hatóanyaggal kapcsolatos vita legújabb fejleménye, hogy a brit gyógyszerfelügyelet október elején betiltotta a kodeintartalmú, folyadék formájában kapható köhögéscsillapítók vény nélkül történő árusítását 18 év alatt.


Ezzel egy időben publikálta két kanadai kutató tanulmányát, amely szerint ezeknek a gyógyszereknek a pozitív hatásainál jóval nagyobbak a veszélyei: Stuart MacLoad és Noni MacDonald szerint a szer káros és függőséget okozó hatásai miatt célszerű lenne újragondolni az ilyen gyógyszerek engedélyeztetését, különösen gyermekeknél való alkalmazásakor.

A kodein értékelésekor fontos szempont, hogy a Magyarországon forgalomban levő köhögés- és fájdalomcsillapító gyógyszerek öt százaléka tartalmaz ilyen hatóanyagot - közölte a hvg.hu-val az Országos Gyógyszerészeti Intézet. A hatóanyaggal természetesen a hazai szabályozás is részletesen foglalkozik. Eszerint meghatározott koncentrációig és más hatóanyagokkal való kombinációban alkalmazva nem tekintendő kábítószernek és ezért például nem is kell az ilyen készítményeknél kétpéldányos vény, ami a kábítószerek és pszichotróp anyagok rendelésénél egyébként követelmény. (Az ilyen szereket például csak személyigazolvánnyal lehet átvenni, és folyamatosan figyelik az eladott mennyiséget). Ugyanakkor fokozottan ellenőrzött szernek minősül, ami többek közt plusz adminisztrációt kíván meg a gyógyszertárak részéről. A kodeinalapú gyógyszerekre tehát külön szabályozás vonatkozik, illetve több gyógyszer esetében a csomagoláson is feltüntetik, hogy kismamáknak, illetve a szoptatás ideje alatt nem javasolt a használata.

"Attól, hogy egy gyógyszere vényköteles, még lehetnek visszaélések" - árulta el megkeresésünkre Fábián Péter gyógyszerész, igaz, ő még nem találkozott olyan esettel, amikor kodeinalapú fájdalomcsillapítóval kívánta volna csökkenteni valaki a kábítószer iránti vágyát. A gyógyszerész szerint, mivel morfinszármazékról van szó, jogosan merül fel a hozzászokás veszélye, ám hozzá kell tenni, hogy a szernek igen alacsony az abúzus potenciálja, azaz, hogy a szer használata milyen valószínűséggel okoz testi és lelki függőséget .

Ugyanakkkor az általunk megkérdezett gyógyszerészek megfelelőnek találták a kérdéses fájdalom- és köhögéscsillapítók forgalmazásának és alkalmazásának hazai szabályozását, kiemelve, hogy a kanadai kutatók által megfogalmazott addikció veszélye a forgalomban levő gyógyszerek esetén a kodein alacsony koncentrációja miatt rendeltetésszerű használat esetén nem tud kialakulni. Ezzel párhuzamosan azonban hosszú évek óta fel-fellángol a vita mind nemzetközi, mind magyarországi viszonylatban ezekkel a szerekkel kapcsolatban. Itthon például tíz évvel ezelőtt nagy vihart kavart, amikor az akkori egészségügyi döntéshozók egyik napról a másikra tiltották be vitatott módon - a kérdéses készítmények kodeintartalma alatta maradt a törvényileg szabályozott határértéknek - néhány gyógyszert és indítottak eljárást több nagykereskedelmi cég ellen.

A gyógyszerek felhasználásánál a jogi szabályozás mellett nem elhanyagolható tényező a páciens felelőssége sem. Hiába a gyógyszerek akár évtizedig tartó tesztelése és engedélyeztetése, ha nem előírásszerűen használjuk - vélik egybehangzóan az általunk megkérdezett szakértők, hozzátéve: a fenti ellenjavallat hátteréhez hasonlóan számos egyéb veszélyfaktor állhat fent - például más gyógyszerrel vagy akár étrend-kiegészítővel együtt nem szedhető az adott készítmény -, ezért minden esetben rendkívül fontos a csomagolásban található tájékoztató figyelmes átolvasása - ez az, amelyet a legtöbben hajlamosak elfelejteni.

Mi is ez a hatóanyag?

A kodein a morfiumhoz hasonló természetes opiát alkaloid, megtalálható a mák tejnedvében, elnevezése a görög kodeia (mákgubó) szóból származik. Gyógyszerként alkalmazva emeli a fájdalomküszöböt, illetve csökkenti a vegetatív funkciókat.

Ám mellékhatásként émelygést, hányingert, hányást és székrekedést okozhat. Mivel szédelgés, szédülés és kábaság is társulhat hozzá, azok, akik járművet vezetnek, vagy összpontosítást igénylő feladatot végeznek, ne szedjen kodeintartalmú köhögéscsillapítót.

A mellékhatások nagyobb valószínűséggel és erőteljesebben jelentkeznek, ha a kodeinnel egyidőben más, a koncentrálóképességet rontó szert - például antidepresszánsokat - is fogyasztanak. Ilyen kombinációt tehát csak orvos felügyelete alatt szabad szedni.

A mellékhatások nagyobb valószínűséggel és erőteljesebben jelentkeznek, ha a kodeinnel egyidőben más, a koncentrálóképességet rontó szert - például antidepresszánsokat - is fogyasztanak. Ilyen kombinációt tehát csak orvos felügyelete alatt szabad szedni.